Вход | Регистрация

УНИЦЕФ срещу детските бракове

Днес е шървият Международен ден на детето-момиче

УНИЦЕФ срещу детските бракове
www.sxc.hu

Под мотото "Моят живот, моето право, край на детските бракове"  УНИЦЕФ се фокусира върху прекратяването на детските бракове на Международния ден на детето-момиче 11 октомври.

Детския брак е нарушение на човешките права, което оказва влияние върху всички аспекти от живота на момичетата. "Детските бракове могат често да се отразят в прекратяване образованието на момичетата. В общности, където практиката е широко разпространена, да се ожениш за момиче, което все още е дете, е съвкупност от социални норми и и традиции, които показват ниската оценка на човешките права на момичетата.” казва Анжу Малхотра, съветникът от отдел "Пол и права" на УНИЦЕФ.

Последните данни на УНИЦЕФ показват, че по света 70 милиона, или една на всеки три,  млади жени на възраст между 20 – 24 г. са били омъжени преди навършване на 18 години.  23 милиона от тях са сключили брак преди да са навършили 15 години. Почти 400 милиона жени по света, на възраст 20-49 г. са били омъжени в периода докато са били още деца.

Най-добрият начин да се предпазят момичетата от детските бракове си остава образованието. Когато момичетата останат в училище, това може да промени и вижданията им спрямо техните възможности в общността.

_______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар