Вход | Регистрация

Филм за автокрацията събра студенти във ВТУ на дискусия

„Вълната” на режисьора Денис Ганзел разбуни младежките им духове

Филм за автокрацията събра студенти във ВТУ на дискусия
Снимка: Север.бг

Немският игрален филм "Вълната” на режисьора Денис Ганзел бе повод за дискусия по темата "От идеализъм към тоталитаризъм” между студенти и преподаватели от Великотърновския университет. Идеята за подобно събитие бе на трима студенти по политология във II курс. Янко Илиев представи колегите и съмишлениците си Ивайло и Светлин и анонсира филма и идеята за дискусията след него:

"Филмът  отразява действителен случай, описан в романа на Тод Щрасер "Третата вълна”. Историята, разказана в него, описва петдневен необичаен експеримент на гимназиален учител по история с негови ученици. Задачата му е да им покаже що е то автокрация и какво значи живот под диктатура. Започналият като на шега проект излиза извън неговия контрол и се стига до стрелба срещу съученик и самоубийство. Главните герои във филма са представителни извадки на съвременното общество. Учим политология и затова смятаме, че темата е една от най-важните за дискусия сред студентите, защото те са по-активната част на обществото и са носители на идеите за промяна”.

Сред присъстващите бяха и чуждестранни студентки от Хърватия и Испания, обучаващи се във Великотърновския университет по програма "Еразъм” . По техните думи им е било много интересно да видят как връстниците им в България преценяват предизвикателствата от миналото и какви идеи имат за бъдещето си. Всички изгледаха лентата в пълна тишина, след което се разгоряха споровете.   

Въпросите за механизмите на управление направиха препратка към скритата манипулация, използваща социалната нестабилност за създаване на диктатура. Повдигна се и темата за класовите различия като основен фактор за раждане на социалното напрежение.

"Вълната” отприщи въпроси, чиито отговори не бяха еднозначни и лесни. Злоупотребата с власт и налагането на закони с агресия определено не бяха приемливи за младите хора. Но всички бяха категорични, че правилните закони, създадени по правилния начин и удовлетворяващи по-голямата част от населението биха довели до една по-здрава и успешна социална среда. А тя от своя страна е задължителна основа за възпитанието на норми и ценности у младите хора – трудолюбие, любов към науката, отговорност и патриотизъм.

"Това е първата организирана от нас дискусия. Очаквахме повече наши колеги да се включат, имайки предвид  сериозността на темата – автокрацията – болезнена за много хора тема. Независимо, че действието във филма се развива в Германия, посланието е насочено към всеки човек по света. Затова смятаме да не спираме до тук, а и за в бъдеще да правим подобни дискусии”, обобщи Янко Илиев.

"Сигурни сме, че всички присъстващи колеги ще споделят с родители, приятели и познати за това, което правим, и следващия път ще има повече хора”, допълни той в заключение.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар