Вход | Регистрация

Църква "Успение на Пресвета Богородица" празнува

С празнична литургия започна денят в най-голямата горнооряховска църква "Успение на Пресвета Богородица”. Тя бе по повод 15 август - почит към Божията Майка и храмовият й празник.

Първоначалният строеж на храма датира от края на ХVІІ в. През периода на Възраждането тя изпълнява просветна дейност, свързана с девическото образование в селището. Първото девическо училище в Горна Оряховица се е помещавало в килия при църквата

През бунтовната 1876 г. нейният камбанен звън събира и повежда спасителките на града начело с Елена Грънчарова, които успяват да издействат от турския управител опазването на Горна Оряховица. Историята на храма е обогатена от дейността на видните дейци Иван Н. Момчилов, Георги Измирлиев, Вангел Вангелов, Уста Георги Колев, Цар Борис ІІІ и др.

От 1959 до сега в този храм се намира Архиерейското Наместничество на Горнооряховската духовна Община. Храмът е обявен за архитектурен и исторически паметник на културата през 1975г.

Десетки миряни дойдоха днес, на Голяма Богородица в храма  да запалят свещички и да се помоят за здраве и благополучие.

<< Sever.bg във Facebook >>Източник: Община Горна Оряховица
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57