Вход | Регистрация

"Обществен барометър" - Да се национализират ли ЕРП-тата?

"Обществен барометър" - Да се национализират ли ЕРП-тата?
Снимка: Север.бг

Тази седмица в нашата анкета ви питахме -  "Искате ли да се национализират ЕРТ-тата по примера на Албания и Гърция?". Към него ни провокираха масовите протести в цялата страна срещу високите сметки за ток.

На страницата на Север.бг бяха гласували 44 наши читатели и приятели, на които благодарим за мненията. 

Почти всички от тях или  93.2% са отговорили с "Да, определено". "Живеем в пазарна икономика, каква национализация" бе отговорът само на  6.8% от гласувалите.

Никакъв вот не са получили отговорите – "Не, не е нужно" и "Нямам мнение".

И на Фейсбук страницата ни дадохте своите мнения.

Насо Иванов е отговорил – "Ами не е ли ясно, защо мислите че са протестите?"

Петър Пацев – "Социална и правова държава с пряка демокрация и регулирано пазарно стопанство –това е моделът, към който трябва да се стремим, защото само той отхвърля мутрите, олигарсите и чалгаджиите! За това е необходима нова Конституция, в която да бъдат реално защитени правата на гражданите, граждански контрол над трите власти, връщане на заграбеното от криминалната приватизация и съдене на виновниците за извършения геноцид над българския народ!"

Петко Ганчев споделя -  "Глас народен – глас Божи! Референдум по въпроса".

Днес, в областните градове на Севера - Велико Търново, Русе, Плевен, Ловеч, Габрово граждани излязоха на мирен протест и също изразиха мнение за високите сметки за ток. Във Велико Търново те дори се смилиха над 70-годишен дядо и събраха пари за сметката му за електричество от 230 лв. Възрастният мъж обяснил, че обикновено плащал по 120 лева през зимните месеци. А с пенсия от 180 лева не знае как ще си плати сега голямата сума. В знак на солидарност, протестиращите събраха около 150 лева, които дадоха на 70-годишния мъж. 

И докато протестите обхванаха над 30 града в цялата страна днес стана ясно и, че Юлиана Иванова подаде оставка от поста председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/. От пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че оставката е поискана от премиера.

Иванова беше назначена само преди четири дни, но ден по-късно стана ясно, че ръководената от нея фирма е продавала незаконно цигари в онлайн магазин. По думите й, протестите не са я демотивирали да работи на този пост, а причина за решението бил скандалът около името й.

"Бомбата" с увеличението на цените на тока бе заложена още в самата Стратегия за приватизация на ЕРП, одобрена от Народното събрание през юни 2003 г.", пък смята екипът на "Под лупа". Според тях, мълчахме когато приватизираха ЕРП-тата, мълчахме като ни вдигаха цените на тока, но най-важното мълчим когато ни оставят с колониални заплати и доходи достойни за Османската империя и то когато цели 6 године сме член на уж "елитния" клуб ЕС?

И макар, че всички отчетоха че тока у нас е най-евтиният в Европа, то за нашия джоб, истината е друга. За хората на улицата също. Излязоха и млади, и стари по улиците днес.

След 23 години, България най-после показа че не може да търпи повече, особено и когато е на ръба на оцеляването. Тя се вдигна на бунт и всичко това бе израз на унижението, използването, манипулирането и притискането през всичките тези години на т.нар. демокрация. За да се облагодетелстват определени групи. И това народът го усети, най-после. 

Дано сме на път "да прогледнем" и поне веднъж да се защитим подобаващо!

Доказват го и протестиращите.

"Протестите вече не са само срещу ЕРП-та, а и за тези 24 години, в които управляващите узурпираха властта и народа на България. Отиваме да вземем властта по Конституция и морал. България над всичко, да живее новата всенародна българска революция. Това е общонационален митинг, стоп на своеволията".

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар