Вход | Регистрация

Краен срок за фермерите

Краен срок за фермерите
Снимка: sxc.hu

Днес е крайния срок, в който земеделските производители могат да изберат дали доходите им да се облагат като на физически лица или както е при едноличните търговци (ЕТ). Те могат да определят как да декларират доходите си от миналата година.

Земеделските производители, нерегистрирани по ДДС имат две възможности. Едната е да декларират постъпленията си от миналата година като физически лица. В този случай парите им първо се намаляват с 60% нормативно признати разходи и после разликата се облага с 10 на сто плосък данък. От 2011 г. обаче земеделците могат да изберат постъпленията им да се облагат както е при ЕТ. В този случай приходите им се намаляват с разходите, а печалбата се облага с налог от 15%. Данъчните припомнят още, че ако фермерите решат доходите им да се облагат като на ЕТ, този ред трябва да се изпълнява не по-малко от 5 последователни данъчни години.

Фермерите могат да изберат по какъв начин да се облагат постъпленията им, като подадат специална декларация по чл. 29 а, ал. 4 от Закона за данъците на доходите върху физическите лица.

Фермерите, които са регистрирани по ДДС обаче задължително се облагат по реда, валиден за едноличните търговци.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



агро.бг
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар