Вход | Регистрация

Е. Дайнов: "Очаквам пробив на Реформаторския блок и "Патриотичен фронт"

Е. Дайнов: "Очаквам пробив на Реформаторския блок и "Патриотичен фронт"
Снимка: Север.бг
Евгений Дайнов е български политолог, професор по политически науки в НБУ. Средното си образование получава във Форест Хил Скуул в Лондон. Започва обучението си в Оксфорд през 1976 г., а по-късно получава бакалавърска степен от колежа „Корпус Кристи“ на Оксфордския университет, както и магистърска степен по модерна история (1984) отново там. Преподава известно време в Оксфорд, бил е асистент в Софийския университет. Има докторат по съвременна история (1985). Работил е в ИИБКП. Главен редактор е на списание „The Insider“ от 1993 и директор на Центъра за социални практики в София.

Разговаряме с професор Евгений Дайнов за електоралните нагласи, прогнози за предстоящите избори и какво бъдеще ни очаква?

Професор Дайнов, какви са електоралните нагласи на българите преди изборите на 5 октомври?

Видно е, че няма мексиканска вълна в полза на някой. Хората с досада ще отидат да гласуват. Очевидно е, че няма да очакват от основните играчи нищо прилично да се случи, което означава че никой няма да има 121 депутати, колкото му се искат. Защото няма ентусиазъм и очакване Бойко Борисов да дойде на бял кон и да нахрани добрите.

В този ред на мисли, колко предвиждате?

Предвиждам 106 - 108 депутата за ГЕРБ. 30 и няколко за ДПС, а БСП, в зависимост от това, дали ще преодолеят сегашния си разброд - над 40-55. Това са ясните неща. Затова смятам, че това са избори, които са междинни, да излъчат парламент, който да трае 4 години. Това е очевидно, докато обществото не се отръска от това противопоставяне между елита, който не представлява нас, гражданите, които не иска такъв елит.

Колко ще гласуват?

Обичайното, около 50%. Няма да има лашкане.

Не се ли уморихме от избори? 

Осъзнаваме че не този политически елит си върши работата, която искаме от него. Затова очаквам пробив на Реформаторския блок. Там сякаш има воля да се управлява за общото благо, а не за благото на шепа олигарси. Не знам колко голям ще бъде този пробив. Ако влязат да упражняват властта с ГЕРБ, РФ изчезва. Защото става  част от този изеднически елит, защото ние го припознахме като алтернатива на целия елит Но все ще има развръзка. Обществото показа че не иска да го управляват шайка изедници. Не иска. Точка

Каква е прогнозата Ви за предстоящите избори?

Същата, каквото беше в средата на юни 2012 г., когато окупирахме Орлов мост в София. Тогава ми светна, че това е процес. Не е протест, а процес. От 5 до 10 години е период, в който българското общество или ще се отърси от този грабителски елит или елитът завинаги ще покори това общество. Но като гледам как се развива кривата на протестите, народът показа, че не се покорява и вече няма да бъде покорен от тези, които са сега. Те ще се съобразяват с нас, а не обратното. Така че минаха две години, остават от 3 до 7 години. Затегнете коланите, ще друса още. Ще има служебни правителства, ще се появят още партии, други ще изчезват.

Очаквате ли интриги, задкулисни игри, вадене на "мръсни" ризи?

Не мисля, че ще има интриги. Всички ще вземат това, което избирателят с досада ще им даде, освен Реформаторския блок, който ще бъде избран с надежда, макар и не с голямо количество хора.

Колко партии ще влязат в Парламента?

Много зависи дали ще стане някоя простотия накрая. На миналите избори беше ясно ще има Парламент от шест партии, но като стана скандалът с Костинбродските бюлетини, останаха четири. През 2009 година очаквахме шарен Парламент, докато Ахмед Доган не каза - "Аз раздавам порциите". И народът гласува за ГЕРБ. Не знам каква простотия ще има и да окастри партиите. От 5-6 партии Народно събрание ще е разумно.

"Атака" от политическа сила май изпадна от борда?

Още миналата година изпадна, но покрай февруарските протести успя да живне. Волен Сидеров си изиграва добре картите. Но този път направи груба грешка - той и елитът си представи, че ние сме руснаци и върху нас може да се управлява руски начин на говорене, на хватки, разработени от руските политтехнолози и да се устоява руския интерес. Направи антиевропейска русофилска кампания. Ние не сме руснаци. По-корави и повече се съпротивляваме. По-лесно се управляват руснаците от пастир. Ние не сме такива.

Да не подценяваме шансовете на ...

Да не подценяваме "Патриотичен фронт" - НФСБ и ВМРО. Това е единствената националистическа сила, която не е проруска. Поставят българския интерес на първо място. Те са българофили и това може да ги вкара в Парламента. Мисля че макар да сме опарени от Волен Сидеров и други националисти, които са русофили, не бива да ги обиждаме. Да ги видим. Може да се окажат полезна патриотична сила. С отворено съзнание съм към тях. Ако правят простотии, ще ги критикуваме.

Пак питам - не се ли уморихме от това, все да даваме шанс на този, онзи? Вече 25 години го правим.

А питате ли ги англичаните, които от 400 години имат избори. Или американците - от 250 години. Всички са уморени от демокрацията, но по-добро не е измислено, както е казал Чърчил.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар