Вход | Регистрация

Жени социалистки са за равнопоставеност на половете

Това обсъждаха на национален семинар на Обединението на нежния пол в БСП, което се проведе във Велико Търново

Жени социалистки са за равнопоставеност на половете
Снимка: Север.бг

За какво си говорят жените като се съберат на едно място? За мъже ще си кажете. Почти се на прав път. Говорят си за тях и по точно за равнопоставеност на половете. 

Това обсъждаха на национален семинар на Обединението на жените социалистки в БСП, което се проведе във Велико Търново. Темата бе "Перспективи на политиките за жени и за равнопоставеностна половете". Семинарът е първи етап от големия съвместен проект на Обединението на жените социалистки и фондация "Фридрих Еберт".

Участие взе и народният представител Мариана Бояджиева.

За политическото участие и представителството на жените говориха Лиляна Канева от фондация "Солидарно общество" и Мадлен Стоянова от ОЖС в БСП. Техниките за изграждане на политики за партиен паритет представи Лора Любенова от Национален младежки форум. Участието на жените на пазара на труда обсъди Катя Владимирова от УНСС, а Татяна Томова от СУ запозна участниците със социалните политики, насочени към налагане на равнопоставеността на половете.

В срещата взеха участие и представители на Демократичния съюз на жените и на КНСБ.

Всички идеи, които бяха събрани по време на тридневната среща ще бъдат обединени програмен документ.

Обществената платформа ще бъде в три части. Първата разглежда проблемите на равнопоставеността в политиката, втората част е равнопоставеността на пазара на труда, третата е за социалнитеполитики, насочени към налагане на равнопоставеността, обясни Мадлен Стоянова от ОЖС на БСП.

Една от основните цели на платформата е разширяване участието на жените в процеса на вземане на политически решения, като са набелязани мерки за постигането на тази цел.

Целта на жените-социалисти е достигане на средноевропейското ниво на представителство на жените на високи постове в публичните органи от поне 30%. Реализиране на уставната норма за 40% представителство на двата пола в ръководните органи на БСП и листите за различните видове избори.

Жените-социалистки предлагат отново да бъде внесен законопроекта за равнопоставеност на половете. Проектът беше внесен в 41-то НС, но не беше приет. Социалистите настояват и за промени в Кодекса на труда и разработването на Национална стратегия за съвместяване на трудовия и семейния живот. 

Участниците в срещата се обявиха за въвеждане на семейното подоходно облагане.

Проектът на Обединението на жените социалисти и фондация "Фридрих Еберт" ще продължи и през 2015г.

<< Sever.bg във Facebook >>

 

 

 

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар