Вход | Регистрация

Как се променя държавата с евросредствата?

Това дискутират във Велико Търново с младежи евродепутатът Ивайло Калфин и социолози

Как се променя държавата с евросредствата?
Снимка: Север.бг

Може ли ЕС да съдейства за ускоряване на икономиката у нас и да подпомагане за увеличаване на работните места. Това са сред основните теми, които са предизвикателство за бъдещите български евродепутати. Това заяви във Велико Търново Ивайло Калфин, който дебатира с младежи каква е ролята на Европейския парламент за изход от кризата и възможните леви решения, по време на двудневна конференция.

"По един от въпросите има инструмент. Това е професионалното образование за учениците или т.нар. дуално образование, което съчетава учене с практика. Второ - важно е вече не колко европейски средства е усвоила държавата, а променя ли се и как благодарение на тях", каза Калфин.

Предизвикателството пред евродепутатите е и процесът на интеграцията около еврото и единна валута.

"Това поставя риск да изпаднем в периферията, което не искаме. Трябва да имаме национална позиция за това. Други теми са общия надзор върху банките, гаранция върху депозитите на европейско равнище, законодателство, свързано с потребителите като недопускане на ГМО в храните при свободната търговия и безконтролното търсене на шистов газ, особено след кризата в Украйна.

Според него относно натиска на държавата към ЕРП у нас, казусът ще свърши в съда. Защото те са изпълнили Закона и са платили на собствениците на ВЕИ.

На въпрос на Север.бг, ще се провалят ли евроизборите, според твърдението на "Синьо единство",  евродепутатът заяви, че Изборният кодекс има дефекти, но се надява те да бъдат преодолени и вотът да протече нормално.

"Аз бях един от тези, които настоявах да приеме бавно. Не може да приемеш в рамките на няколко седмици седмици един толкова важен документ. Виждаме, бе приет преди 30 дни. Бе му наложено вето, после Парламента го отхвърли, има поправка в него. БСП иска да сезира Конституционния съд", посочи Калфин.

По думите му проектът АБВ има дългосрочни амбиции, с които привържениците му искат да променят начина на правене на политика, да бъдат сериозна, отговорна, компетентна и открита политическа сила. и да поставят диалага на първо място.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57