Вход | Регистрация

Къде остана земеделската партия от Свищов?

Тя щеше да представя и защитава интересите на дребния и среден фермер, и кооперациите

Къде остана земеделската партия от Свищов?
Снимка: Север.бг

Изборите наближават, а кандидати за постове много.

На места 27 кандидати се борят за едно депутатско място. На друго по-малко. Но, така е на избори. Битка като битка.

Попитахме се, регистрира ли се и къде една от новоучредените партии - тази на земеделците. Тя стартира на знаковата дата 22 септември 2013 г. в Свищов. Тръгна с доста сериозен размах и постави доста ясни, и изпълними цели.

За председател на партия "Земеделски производители и преработватели" бе избран Димитър Димитров, председател на кооперация "Земя 93" в свищовското село Александрово.

"Събрах 3 500 декларации за да регистрирам партията, но накрая нищо не се получи. Разочарован съм от колегите, предадоха идеята. Беше илюзия. Затова съм се оттеглил", заяви за Север.бг Димитров.

Всъщност, новата партия имаше за цел да представя дребния и среден фермер, и кооперациите. Щеше да е отворена за представители от целия аграрен бранш - производители и преработватели, както и бивши членове на партии, въобще хора, които създават работни места и са коректни данъкоплатци. Основание за учредяването на новата партия бе фактът, че земеделските производители са от малкото в страната, които във времето на икономическа криза произвеждат продукция и създават работни места.

Сред първите идеи бяха настояване правителството да отпусне от европейските субсидии помощи за пчеларите заради т. нар. синдром "празен кошер", законопроект за промяна на Закона за земята, на арендуваната земя. Щяха да се търсят начини за подпомагане и животновъдството, зеленчукопроизовдството. Приоритет щеше да е поливното земеделие, както и възстановяване на акциза на горивата, националните доплащания и прочие.

"Ако някой иска да регистрира и развива партията, ще му дам наименованието, да работи, аз ще му помагам", пояснява в кратце Димитров.

И тъжно констатира част от проблемите у нас, заради които се бе нагърбил и с идеята да регистрира земеделска партия, че от нетен износител, сме станали нетен вносител и то вече на 85%, че тровим децата си с по-лоши храни от Запад, вместо да консумират български, че се унищожават преработвателите, че има държава, а няма държавници. И за пореден път изтъква факта, че кооперациите са най-големият работодател и там където в село има кооперация, то не е запустяло.

"Толкова години всеки обещаваше приоритет да му е земеделието, докато влезе в парламента. Няма кой да защити Закона за собствениците  на земеделска земя, арендуването, кооперациите. Всичко е разделяй и владей. Виждате и, че връзката село и град е скъсана, затварят се училища, децата ни избягаха в чужбина. Арендаторите и кооперациите по места са тези, които създават работни места и образуват Брутния вътрешен продукт", казва още кооперативния шеф.

Димитър Димитров е бивш областен председател на БЗНС "Никола Петков" за Великотърновски регион в периода 1989 г. до 2001 г. Четвърто поколение земеделец е. Кооперацията, която управлява успешно 11 години обработва 3 200 дка земя. Осигурява работа на 21 души със средна заплата над 700 лева. Дава 50 лева за дка рента.

Тази година реколтата на стопанството е много добра, но са много ниски изкупните цени. Слънчогледът дори е наполовина от миналата година - 45 ст/кг.

Казва, че заради нерентабилност е затворил свинефермата.

Но, пък от два месеца е направил мини кравеферма. Отглежда 42 крави и 40 телета за угойка. Млякото предава на мандрата в Бяла Черква. Радетел е на идеята да се възстанови животновъдството в страната. И да се затвори цикълът - животни - продукт - мандра или кланица.

Не иска да говори за това, но е достойно за похвала. Димитров е благодетел на старчески домове, пенсионерски клубове, домове за деца, подпомага финансово църквата в село Александрово. Кооперацията е и основният спомоществовател на събора на населеното място на 21 ноември.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме

Докладвай за нередност в статията
Добави коментар