Вход | Регистрация

Повече експерти в кабинета - живот повече от година

Повече експерти в кабинета - живот повече от година
Снимка: Север.бг
Проф. Тодор Галунов е политолог. Преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Книгите му „Втората национална катастрофа. Процесът. Виновниците” и „Четвъртият държавен съд” печелят първите награди на конкурсите за млади учени на СУБ през 1999 и 2000 г. Книгата му „Избирателните системи в България 1919-1939” е сред отличените в същия конкурс през 2002 г.

Изборите от 5 октомври минаха и народът определи. Осем партии влизат в бъдещия парламент. ГЕРБ не спечели достатъчен брой за мнозинство. Партията на Борисов има 84 депутатски места от 240-те. Следват БСП с 39, ДПС - 38, Реформаторски блок - 23, Патриотичен фронт - 19, България без цензура - 15, Атака - 11, АБВ - 11.

Партията победител започна преговори за съставяне на правителство.

Ще се сформира ли кабинет, колко живот ще има и какви ще са настроенията в бъдещото Народно събрание, питаме проф. Тодор Галунов, политолог и преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

Проф Тодор Галунов, как вървят според Вас преговорите за съставяна на правителство?

Правителство ще има. При това положение има следните политически реалности - ГЕРБ е първа политическа сила, но няма възможност да състави самостоятелен кабинет. Останалите партии обаче, който са потенциални участници в бъдещата коалиция са по-скоро в по-неизгодна позиция от ГЕРБ, защото при нови избори, някоя от по-малките партии да отпадне от състава на парламента при следващи избори.

При това положение при тези особени преговори и донякъде леки политически надхитрявания в крайна сметка ще доведат до формиране на кабинет с доминиране на ГЕРБ, независимо дали ще бъде чисто партийно-коалиционен или ще има лек експертно-програмен привкус. Това е в рамките на една политическа година. В момента извънредни избори няма как да бъдат проведени няма кака да бъдат преведи нови избори.

По отношение на партиите, най-много дебат предизвика не много дясната на моменти позиция на Реформаторския блок. Те не са много за идеята Бойко Борисов да бъде премиер и се тръгва към варианта на политика на компромис. Реформаторите ако не в цялостен вид то поне техни представители би трябвало да подкрепят кабинета.

По-ясни са от Патриотичния фронт, който декларира подкрепа за кабинета. АБВ също обещана по-скоро парламентарна подкрепа без да има много конкретни искания за министерски постове. По-скоро виждам четворна коалиция в кабинета.

Колко ще издържи този кабинет все пак? Вашите прогнози?

В политиката, както и в живота, най-непроверените неща са най-трайни. При това положение, първата отправна точка за бъдещи избори най-вероятно ще бъдат местните избори през 2015 г. Ще е добре да са избори две в едно, ще излязат по-евтино на българските граждани. Но ситуацията е такава, че ако се формира един кабинет, той успее да стабилизира поне малко ситуацията в държавата, не изключвам възможността той да прескочи 2015 г. и изборите да отидат в посока 2016 година.

Тогава пък ще са президентските избори. Все пак кабинетът, който ще се сформира не е обречен. Ако има достатъчно експерти и авторитетни фигури в него може да изкара и повече от една година.

А бъдещото Народно събрание как ви изглежда? Настроенията?

Ясно е, че имаме фрагментиран парламент и в момента българските политици са изправени пред поредното изкуство на компромиса и трябва да покажат, че са поне малко държавници, да тушират поне минимално своите партийни пристрастия и да формират един кабинет. Може за първи път имаме възможност да наблюдаваме лидерите на отделните партии, които ще бъдат в кабинета да стоят по-скоро в парламента, отколкото в самото правителство. Не всички.

Защото един от проблемите на българската политическа система е специализирането на парламента като институция. През последните 25 години той получи много критики, че се е превърнал в едва ли не придатък на изпълнителната власт, че нещата са разместени, че условия на парламентарна република той се е поставил на втора позиция след правителството.

Сега е момента парламентът да заема своето място, да сформира един стабилен кабинет, да го контролира и да го подкрепя, ако дърпа страната, макар и бавно, напред.


Следете ни и във фейсбук - www.facebook.com/sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57