Вход | Регистрация

Премиерът е оптимист за летището в Горна Оряховица и за Сирия

Може пак да изнасяме агнешко за Катар и арабския сектор

Премиерът е оптимист за летището в Горна Оряховица и за Сирия
Снимка: Север.бг

Представителите на всички медии в старата столица използваха посещението на Бойко Борисов, за да отправят питанията си по всички горещи теми в национален и регионален мащаб. Въпреки, че търпението му в един момент се изчерпа, новинарите получиха отговори на въпросите.

"Летището в Горна Оряховица ще го пазим и ще търсим начин да го развием. Може да се изнася стока, да се изнася месо, а защо не в последствие да се направи и контейнерен терминал". Така министър-председателят Бойко Борисов, който откри във Велико Търново нова пивоварна, коментира бъдещето на железничарското летище след 4 неуспешни опита да бъде намерен концесионер за него.

Премиерът припомни времето, когато от аеропорта на ден са излитали по четири Боинг-а с агнешко месо. "Трябва да се възобнови традицията на износ на  агнешко, телешко и пилешко месо, затова толкова усилия вложихме с премиера на Катар и в момента 5 договора са за преподписване. Надявам се в следващите 2-3 години да се завърти оборота на агнешко, телешко и пилешко месо, което е с по-хубави качества от австралийското и ирландското, и е добре познато на арабския пазар", обяви идеите за летището Борисов.

На въпроса за прохода Хаинбоаз и за липсата /все още/ на акт 16 за строежа му, премиерът категорично призова медиите да търсят отговор от тези, които са оставили на ГЕРБ "незаконно наследство".

Относно промените в Закона за горите, които предизвикаха остри обществени реакции, г-н Борисов заяви: "Разпоредил съм се МС да внася закони в парламента само, когато са минали обществени обсъждания и имам писмени протоколи. Ако този закон беше минал по начина, който днес съм разпоредил, нямаше да има абсолютно никакви проблеми. Върнал съм го на депутатите и няма да го гледат, докато няма 100% обществен консенсус". 

Днес на заседание на Министерски съвет е приета точка, която урежда заплатите и стимулите към нея на цялата държавна администрация, независимо от това, кой премиер или кое правителство са на власт, обясни Борисов. 

"Това, което приехме е, разликите, които се получават при стимулиране на държавните служители, да бъдат еднакви във всички министерства и администрации, и да се знае какви пари се взимат", каза министър-председателят и поясни, че е разпоредил на финансовия министър да обмисли вариант, при който ЦЕБРА  /информационна система за всички държавни разплащания/ да стане публична, ясна и максимално прозрачна. Да се качи в интернет и във всеки един момент, всеки да може да провери какво разплаща държавата.

По въпроса за Сирия и отношението на България към проблема, специално за Север.бг премиерът заяви: "За първи път съм малко оптимист, защото президентът Обама и президентът Путин вече в един глас казаха, че това трябва да престане. Според мен досега нямаше такава политическа воля и двете сили, които най-много биха могли да помогнат за решаването на този проблем, заговориха в един глас. Затова съм  малко оптимист. А иначе, за мен там е гражданска война, която световната общност, със своята изключителна дипломация и добронамереност изпусна, загинаха много хора, много кръв се проля. Ситуацията там бих я сравнил с Косово, както беше на Балканите преди 15 години. Нашата позиция е ясна и аз съм убеден, този човек, рано или късно ще отиде на международен трибунал". 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар