Вход | Регистрация

Реставрират 5 военни паметника в областта

Около 11 хил. лева ще струва реновирането на паметните знаци във Великотърновско

Реставрират 5 военни паметника в областта
Областна администрация - Велико Търново

Пет военни паметника в област Велико Търново ще бъдат ремонтирани, след като с постановление на МС съвет са отпуснати 10 900 лв. Сумата е преразпределена от остатъка на отпуснатите пари за честванията по случай 100 години от началото на Балканската война в цялата страна. Неизразходваните средства са общо 221 420 лева. Очаква се парите за Великотърновска област да бъдат преведени в кратки срокове. Това стана ясно на днешното заседание на Областната комисия "Военни паметници”.

В село Велчево, община Велико Търново ще бъдат реставрирани 3 паметника, които се намират в двора на църквата "Св. Георги”. Отпуснатите средства за тях са съответно 1800 лв. за първия, 1500- за втория и 2700 за най-сериозно корозиралия.

В Церова Кория, община Велико Търново ще бъде реставриран паметник в центъра на селото, за който са отпуснати 3200 лв.

В Сушица, община Стражица, също ще бъде ремонтиран паметник, за който са отпуснати 1700 лв.

1077770

Със заповед на областния управител инж. Георги Рачев е сформирана комисия с експерти от Областна администрация, РИМ, НВУ, община Велико Търново и община Стражица, които обходиха всички паметници и изготвиха становище за тяхното състояние.

На днешното заседание бяха разгледани и постъпилите от общините в Областна администрация искания да се финансират ремонтно-възстановителни работи на военни паметници. От Община Велико Търново са подготвили документация за три надгробни плочи в село Присово, които се намират в църквата "Св. Богородица” и още два паметника в село Въглевци и Плаково. По предложение на директора на РИМ Иван Църов и по настояване на губернатора инж. Георги Рачев, документи ще бъдат подготвени и за военен паметник в село Габровци, който е в лошо състояние.

В община Стражица са подготвили документи за паметник в село Лозен, чиято реставрация ще струва над 5000 лв. и паметник в село Горски Сеновец.

В община Павликени са изготвили документация за военен паметник в село Бутово, чийто възстановителни работи са изчислени на близо 5000 лв., паметник в Долна Липница, за който са поискани по-малко от 1000 лв. и паметник в село Стамболово. В село Димча имат желание за изграждане на нов паметник, посветен на загиналите от войните.

Заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България Иван Коев запозна членовете на комисията с изготвената Програма за отбелязване 70 години от края на Втората световна война и 100 години от началото на Първата световна война.

В него са предвидени масови мероприятия, свързани с честванията и поклонения във всички населени места от областта, където има военни паметници. Целта е да се популяризира приносът на участниците във войните, за което в програмата е записано, че трябва да се четат лекции и да се изнасят уроци в учебните заведения.

Обмисля се създаването на рубрики в местните медии. Предвижда се и популяризирането на спомени, написани на хартиен носител от участници във войните на България.

Проектът за Програма ще бъде изпратен до всички общини от областта, като те ще могат да извършват корекции и да дават предложения до 20- ти ноември.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар