Вход | Регистрация

Таван на лихвите при „бързи кредити“ ще предложи депутат от КБ

Таван на лихвите при „бързи кредити“ ще предложи депутат от КБ
Снимка: sxc.hu

Депутатът от "Коалиция за България" Георги Анастасов ще предложи таван от 24% на годишния процент на разходите за кредити, отпускани от небанкови финансови компании или т. нар. "бързи кредити".

Текстът ще бъде заложен в Закона за потребителските кредити, а изменението, предложено от социалдемократа, ще влезе за обсъждане в пленарна зала между първо и второ четене.

1199266

Социалдемократът не фиксира конкретен срок, в който предложението ще бъде разгледано, "но при всички случаи ще стане след приемането на Избирателния кодекс, обсебил сега Народното събрание", уточни той.

Повод за предложението на текста за фиксиране на лихвата са станали няколко срещи с представители на сдружение на пострадалите от некоректни финансови машинации, които са заплатили космическа лихва от порядъка на 600 и дори 1200%!

Другата възможност за промени в Закона за потребителските кредити е процентът да се определи на базата на основния лихвен или среднопазарния лихвен процент, но да се стопира безбожното раздуване, категоричен е Атанасов.

Законът за потребителския кредит важи за всички заеми над 400 лв., независимо дали са отпускани от небанкови институции или от банки, за стокови кредити, лизингови договори, както и за овърдрафти със срок до 3 месеца.

Очаква се предложението на Георги Анастасов да предизвика съпротива сред представителите на сектора на небанковите компании.

Вероятно ще обявят идеята на старозагорския депутат за непазарна мярка, която би възпрепятствала нормалната конкуренция, за да запазят почти безконтролната си възможност за високи печалби.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: Старозагорски новини
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар