Вход | Регистрация

Българска стевия - мисия възможна

Българска стевия - мисия възможна
bgstevia.com

Чували ли сте за растението стевия? Наричат го "медената билка” и е естествен и напълно безвреден заместител на захарта. Известно е с лечебните си свойства и се намира на пазара, но често е внос. Единствената фирма, която започна производство на изцяло българска стевия, се намира във Велико Търново. Срещнахме се със собственика на "Българска стевия"ЕООД Ивайло Проданов, за да научим как се създава подобен бизнес в България.

 

Фирмата ви е първата, чийто производствен процес на стевия е изцяло български - от опаковката до таблетирането. Как започна бизнесът с тази не особено популярна у нас билка?

Започна преди три години, след като се запознах случайно с растението стевия, с полезните му свойства и целия набор от въздействие върху човешкия организъм. Оказа се, че това е уникално растение, естествен заместител на захарта. Редовната му употреба пък помага на болните от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет.

Когато ние започнахме, почти всичко на българския пазар беше вносно, произвеждаше се отвън. Основната суровина и готови продукти идваха основно от Китай и се продаваха на много високи цени. Тогава ни хрумна, че стевия може да се отглежда и на нашата географска ширина. Оказахме се прави, стевия може да се отглежда в България!

Най-напред внесохме семената и започнахме тестово да ги отглеждаме, като идеята беше хората да си правят това сами, в своите домове или градини. Направихме сайт и постепенно ги пуснахме в продажба. Отначало имаше интерес основно от приятели и познати, някои заради здравословни проблеми, други от любопитство. През втората година обаче вече имаше много голямо търсене на семената. Така започна всичко.

Спечелили сте проект по ОП "Развитие на човешките ресурси”. Каква е неговата реализация? Какво ново пускате на българския пазар?

Да, написахме проект, който беше одобрен и така получихме финансиране, което много ни помогна в началото. Благодарение на него успях да наема офис с прилежаща производствена площ и да закупя машина за таблетки от стевия - в региона няма друга такава, а вероятно и в страната.

Последваха още лични инвестиции, други машини, нови идеи и продукти… Така, бавно и постепенно, започна всичко и след няколко месеца дори се стигна до откриване на още работни места.

Новото в продуктите ни се изразява в това, че всички съставки, с които ние работим, са натурални и в тях няма никаква синтетика. Основна суровина е стевията, но използваме и еритритол - плодова захар, извлича се от царевица без ГМО.

Нашата цел е да сме полезни на хората, които ще използват продуктите ни! В никакъв случай не приемаме начинанието си само като бизнес!

Какви други продукти освен таблетките предлага "Българска стевия”?

Работим едновременно върху няколко нови продукта, но първо ще са готови таблетките, а малко по-късно и екстрактът от стевия, който ще е два вида- прахообразен и течен, за да се дозира по-лесно. Третият ще запазим в тайна, засега. Планираме най-късно през януари първите няколко продукта да излязат на българския пазар.

Стевията има ли специфична среда и особености при отгеждането?

Стевията е тропическо растение, родината му е Парагвай, Южна Америка. Нужният му климат е по-специфичен и на нашата географска ширина се прилагат повече грижи. В естествената си среда е многогодишно и достига най-голяма сладост на втората година, въпреки че и самият разсад е сладък. В България, поради специфичните климатични условия, стевията е едногодишно растение, което оставено навън през зимата ще измръзне, затова съветваме да се съхраняват коренищата му - на хладно място.

Откъде се извлича самата сладост и каква реколта дава растението?

От листата. Сладостта на стевията се дължи на съдържащите се в нея сладки вещества, наричани най- общо стевиозиди. Те са около 200-300 пъти по-сладки от захарта. Безспорен плюс на растението е, че то може да се използва като подсладител и директно. А относно реколтата, мога да кажа, че при оптимални условия и добра агротехника от един квадратен метър със стевия може да се събере реколта, която да замени 7 килограма захар.

Има ли вече интерес към него от външния пазар?

Да, имаме интерес от английския пазар, както и от гръцки и македонски частни лица. Работим и в тази посока, но истината е, че нашата идея беше и все още е, да отгледаме и произведем стевия в България, основно предназначена за българския пазар и българския потребител!

Българска стевия - мисия възможнаbgstevia.com

Повече за българската стевия научете на bgstevia.com

*Стевия /Stevia Rebaudiana Bertoni/ е името на тревист полухраст с прости листа, малки бели цветове и силно разклонена, добре развита коренова система. Произхожда от Южна Америка и вирее в условията на влажния субтропичен климат на областта, в която се намират днешен Парагвай и граничните райони на Бразилия. Тя е многогодишно растение от сем. Астроцветни, което в естествено състояние достига до 60- 80 см. височина.

Според учените редовната консумация на стевия оказва общо тонизиращо действие, възстановява силите след нервно и физическо изтощение и намалява процесите на стареене. Многобройни изследвания доказват, че благодарение на стевия се намалява съдържанието на захар, радионуклеиди и холестерол в организма, подобрява се регенерацията на клетките и коагулацията на кръвта, укрепват се кръвоносните съдове и се нормализира кръвното налягане, което я прави полезна при заболявания на сърдечно-съдовата система и диабет.

Стевията е богата на растителни липиди, каротин, полизахариди, витамини– А, С, В1, В2, Р, F, РР; калий, магнезий, цинк, мед, хром, селен, желязо, калций, натрий, аминокиселини и др.

 

За да се убедите в сладостта на това растение, сме ви избрали и една рецепта:

Десерт с извара и стевия

80 гр. извара
2 ч.л. масло
1 яйце
1/2 чаена лъжичка стевия екстракт
половин лимон

2 супени лъжици маргарин

2 супени лъжици брашно
1 супена лъжица конфитюр.

Начин на приготвяне:

Изварата, брашното, екстракта от стевия, яйчения жълтък, нарязания лимон и маслото се разбъркват старателно. Добавяте разбития белтък и разбърквате отново.
От така получената смес оформете парчета дълги 8-9 см, с ширина 2 см. Панирайте в брашно и запържете в масло.

 Sever.bg във FacebookДокладвай за нередност в статията
Добави коментар