Вход | Регистрация

Велико Търново в центъра на световен научен конгрес?

Велико Търново в центъра на световен научен конгрес?
Личен архив

Поредното отлично представяне на двама наши изявени физици на най-голямата световна конференция по електромагнетизъм PIERS (прогрес в електромагнитните изследвания), която се проведе през пролетта в Тайпе, Тайван, предопредели решението на организаторите на проведат през 2016 г. големия научен симпозиум във Велико Търново. Окончателното потвърждение и точната дата ще бъдат оповестени догодина. Това анонсираха за Север.бг д-р Марияна Георгиева-Гроссе и проф. Георги Георгиев.

Благодарение на дългогодишния упорит труд, брат и сестра са заслужили уважението и признанието на водещи световноизвестни учени в електромагнитните науки, като това им дава право да организират и провеждат свои секции в рамките на научните симпозиуми и на тях участват учени от 4 континента. Някои от тях повече от веднъж.

От няколко години Световната конференция по електромагнетизъм PIERS се провежда по два пъти в годината, поради огромния интерес за участие в симпозиума и влиянието му над научната общественост в електромагнитните изследвания.

Проф. Георги Георгиев участва за втори път, като член на Техническия съвет, което му дава права на съорганизатор. Поканата му е отправена лично от проф. Казуя Кобаяши. Той участва със свой доклад в секцията им в Москва през миналата година, през март, т. г. в Тайпе, а в края на август предстои да изнесе доклад и в Стокхолм. Проф. Кобаяши е водещ учен и лицето на PIERS-конференциятa от години. Той е главен издател на няколко водещи научни списания и определя насоката и политиката на този симпозиум.

Велико Търново в центъра на световен научен конгрес?Личен архив

"Успехът ни е резултат от признанието и на проф. Пиерджорджо Усленги, който води другата голяма световна конференция по електромагнетизъм и се провежда на всеки две години. Миналата се проведе в Кейптаун. Досега в три поредни години сме имали по 2 специални секции и причината за това признание е, че успяваме да привлечем много учени. За България те научават въз основа на контакта с нас. За тях ние сме олицетворението на тази държава и казват, че е чест да участват в нашите секции. Имаме участници от 3-4 континента и независимо къде се провежда симпозиумът, те пропътуват целия свят, за да се включат. А за нас е още по-голяма чест и гордост, че се взе решение през 2016 г. конференцията да се проведе във Велико Търново. За Мексико, където трябва да се проведе през 2015 г., организаторите поискаха още доказателства за предимствата, докато за Велико Търново бяха единодушни, въпреки че е година по-късно.", разказва за постигнатия успех д-р Георгиева -Гроссе.

Окончателното решение за избор на държава и град, в които да се проведе научната конференция, зависи от изключително професионалното представяне на страната и условията, при които може да се проведе симпозиумът. Конкуренцията за това признание е огромна и за него се съревновават Лондонският университет, НАСА, Мексико, Испания, Канкун, Шанхай, Сан Себастиян... Има около 3-4 хиляди университета, които искат да привлекат организаторите, защото това е изключителна реклама и световно признание, категоричен е и проф. Георгиев.

Велико Търново в центъра на световен научен конгрес?Личен архив

"На официалната страница на този световен форум са имената на градовете и държавите, в които са провеждани конференциите. Така, наред с Кембридж, Пекин, Шанхай, Суджо, Токио, Сиатъл, Москва, Прага ще стои името и на Велико Търново.", не крият гордостта от свършеното до момента нашите учени.

При представянето на града ни д-р Марияна Георгиева-Гроссе е наблегнала на ползата от опознаването на нови географски райони – България е такъв в сферата на електромагнетизма.

А това, което най-силно впечатлило представителите на научната общност, била българската история, разказана подробно в картини. България е представена като родоначалник на нова православна цивилизация, която се простира до Тихия и Северния ледовит океан, и до Централна Азия.

"Започнах с това, че България е люлка на европейската цивилизация. По нашите земи е намерено най-старото златно съкровище в Европа. България е единствената страна, която не си е сменяла никога името. Наследник е на древна Тракия, а мелодичните български гласове са дошли от Орфей. Разказах коя е Валя Балканска и това, че "Вояджър" е отнесъл нейния глас в Космоса, за да представи нашата цивилизация, само с още около 40 записа, от които освен българският, има и един грузински съвременен. Основно са класически записи и не всяка страна е изпратила по нещо в Космоса, което е невероятно признание за това кои сме българите.", продължава разказа си д-р Георгиева.

Като бъдещ домакин на форума е представен и Великотърновският университет, който носи името на светите братя Кирил и Методий. Учените в Тайпе се запознали с дейността на Солунските братя и създаването на аз-буката.

Велико Търново в центъра на световен научен конгрес?Личен архив

"Показах им руни, "закодирани" в орнамент от българска шевица. На тях и на глаголицата се базира усъвършенстваната от Кирил и Методий азбука. Това им направи страхотно впечатление, защото голяма част от колегите са китайци, който се гордеят с 4-5000 история. Връзката беше, че и българската нация е наследник на една много стара цивилизация. Създадена от Аспарух, достигнала разцвета си при Симеон, опирайки граници на 3 морета, България е дала на Европа възможността да я познаваме такава днес, благодарение на хан Тервел. Запознах ги с културата ни, традициите да си подаряваме мартеници за здраве и късмет, отглеждането на българската маслодайна роза и употребата й в парфюмерийната промишленост. Всички са големи учени, но едва ли имат такъв поглед върху толкова много аспекти от история, култура, туризъм, традиции на една страна, природни феномени и определено бяха поразени.", не спира разказа си д-р Марияна Гроссе.

Проф. Георгиев също се включи в разговора и сподели какво още е от особено важно значение за хората, които взимат решенията къде да се провеждат симпозиумите. Изборът им се влияе не само от добрите битови условия, но и от степента на сигурност в държавата.

"Явно информацията за България е достатъчна, за да приемат, че това е развита страна, с голяма наука и образование, сигурна и подходяща за провеждането на подобен форум. И не е никак малка отговорността да доведеш от целия свят 1000-1500 души-елит. България има изключителна подкрепа от Русия. Хубаво е да се обръщаме към Европа, но трябва да се знае, че Русия има сърдечно отношение към България и това трябва да се поддържа непрекъснато. От 1100 г. имаме връзка с Русия и тя не може да бъде премахната по никакъв начин. И няма нужда изобщо да се правят такива опити.", каза за финал проф. Георгиев.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар