Вход | Регистрация

Еменският каньон - приказно място за туризъм и почивка

Еменският каньон - приказно място за туризъм и почивка
Снимка: Север.бг

България е пълна с приказни кътчета. Нерядко сгушени в пазвата на Балкана, знайни за малцина, сякаш пазят някакви дълбоки тайни, те не говорят за себе си. Чакат любопитният и жаден за красота турист да ги посети, че тогава да разказва за тях и да ги хвали.

Едно от тези приказни кътчета е Еменският каньон. Величествени скали, омайна природа и водопади, знаят и пазят легендите за живописното място.

Местността се намира над великотърновското село Емен, разположено в полите на Предбалкана на 20 км. западно от Велико Търново и на 8 км. от магистралния път В. Търново-София. Каньонът, живописен пролом, дава началото на първата екопътека в България, която започва с Еменската пещера и завършва с приказния водопад "Момин скок" с височина 10 метра на река Негованка.

Легендата разказва, че през турското робство моми от селото, които не искали да сменят вярата си, сплели косите си и скочили от високата скала над вира. Затова се казва Момин скок. Река Негованка, името на която има латински произход и означава "къса река с близък извор", образува живописен, вкопан в скалите, антицидентен пролом. Той започва южно от село Ново село, на 5 км от селцето. Прекъсва се от едно долинно разширение и по този начин се поделя на две части, които населението нарича Горен и Долен Боаз.

За Негованския пролом е характерен карстовият терен с всички типични форми. Каньонът, характерен с пещерите и карстовите си образувания, е рай за търсачите на силни усещания.

Еменският каньон - приказно място за туризъм и почивкаСевер.бг

Над петдесетметровите отвеси, венци, ниши, сводове, водопади и пещери се открива изненадваща гледка за равнинния терен, сред който се намира каньонът на реката. Стените му са отвесни и високи около 80 - 90м., като интересното е, че от едната страна високо на скалите има орлови гнезда, а от другата - останки от древен римски пост. Самият Еменски каньон е дълъг 950 метра, като по-голямата и атрактивна част е в Михалското землище.

В началото му се разкрива входът на пещерата, свързана с повърхността с естествен вход и асансьорна шахта. Неголямото по площ и обем езеро "Негованка" е своеобразна допълнителна атракция към каньона, тъй като гледано от много позиции, се възприема като естествено планинско езеро разположено в закътана, гориста, дълбоко всечена котловинка, заобиколена със скални венци. Най-голямата атрактивност на каньона е в най-тясната му V-видна част като редуващи се прагове, водопади, ерозионни котли и отвесни до 80 метра височина скали.

През 1980 г. Еменският каньон е обявявен за защитена територия и природна забележителност. В началото му е Еменската екопътека, която също е много екзотична и приветлива. Тук е чудесно място за снимки през всички сезони.

Токовете по екопътеката са абсолютно забранени, както и копринените костюми. Тук се ходи като за поход. За да се запознаете с природната забележителност и да успеете да извървите целия преход на еменската екопътека, и така да разгледате каньона, трябва да сте добре екипирани, със стабилни обувки, подходящо облекло, по възможност с брадвичка, или нож, храна и вода, разбира се. Преходът е доста дълъг, два километра, или три часа, съчетава равно със стръмно, преплитат се труднодостъпни и пресечени места.

Все пак изградените в скалите на пролома стъпала улесняват желаещите да се запознаят с красотите на района. И да знаете, че на много места ще притаявяте дъх и ще се дивите, защото природата е изваяла, с цялата си фантазия невероятни форми и скални венци. Да не забравите фотоапарата!

Еменският каньон - приказно място за туризъм и почивкаСевер.бг

На изкуствено разширената тераса под входа на Еменската пещера обикновено паркират автомобили. В началото е доста стръмната пътека, която ще ви изведе на основната, която с маркировка, и няма опасност да се загубите. Вървите и се дивите на чудната природа и красота от форми, зеленина, дървени мостчета, които ви приканват непременно да минете по тях. Отдолу е река Негованка, бърза, бърза, а на места прави водопадчета, бързеи. Във вирчето, на втория, или третия малък водопад, се забелязва нещо тъмно и се движи. Впоследствие ясно се забелязват две животинки. Това са влюбени видри. Плуват бавно и се ухажват.

От мостчетата може да се придвижите по насрещните скали и оттам да продължите похода си. От която и страна да погледнете каньона, той е величествен и обаятелен. Според заклети туристи и алпинисти, пътеката, която е с кръгов маршрут, предлага на посетителите си зашеметяващо приключение. Пътеката води в гориста местност и постоянно открива красиви изгледи. И така нагоре, надолу, докато не стигнете до водопада Момин скок, който с грохот и сила се слива с кротката река.

На полянката при вира туристи, пещерняци, алпинисти и рибари разпъват палатки и биват изкушавани да се окъпят във водата. Някои ловят риба и се наслаждават на спокойствието и уюта, който дава природата тук. Преди повече от 100 години на полянката е имало воденица – караджейка. До нея мливарите носели зърното в чували на гръб. Богатството от флора тук е също голямо.

Безспорно проломът на Негованка при Емен е един от най-богатите на подземни карстови форми. Еменската пещера, която е в началото на екопътеката е бедна на образувания, но е единствената в България, в която е действал асансьор. Еменската пещера е обитавана от 6 вида прилепи, два от които се срещат само в тази част на Европа. Дълга е 3 313 метра. Заема седемнадесето място в списъка на най-дълбоките в България. В миналото е използвана последователно като гъбарник, като склад за узряване на сирене и като част от изградената над нея военна база.

Като следствие от тази експлоатация на входа й е излята бетонна плоча и в свода е пробита асансьорната шахта. Надясно от стълбището към Еменската пещерата е Дядо Кольовото кладенче – карстов извор направен като чешмичка. Освен Еменска пещера в Долния Боаз през 1985 – 1991 г. е открита голяма пещерна система, разположена между селата Мусина, Балван, Ново село, Емен, Добромирка и Вишовград с многобройни водни и сухи галерии. Това са пещерите Русе, Бамбалова пропаст и Троана. Има и още по-малки.

Местността над Емен наистина е уникална и автентична. Туристи споделят мнение, че каньона не е с размерите на американските, но е чудесно умалено копие. Други пък казват, че са доволни от тимбилдинг-програмата, която се предлага. Тя включва стрелба с въздушни пушки и лъкове, забавна екипна игра и игра с лодки в единият от вировете в каньона. Скално катерене, проникване в неблагоустроените пещери и дълбоки пропасти са сред алтернативите за опознаване на дивата природа на местността, споделят пък други любители на екстремните спортове.

Еменският каньон - приказно място за туризъм и почивкаСевер.бг

Малко хора са вярвали в началото, че това благословено от природата място ще се превърне в предпочитана атракция за хиляди туристи от страната и чужбина. Днес, повече от 15 години по-късно, село Емен, в чиито околности стартира екомаршрутът, вече заема достойно място на туристическата карта на България.

Тук има и два туристически комплекса, разположени малко преди началото на Еменския каньон. Те са с плувни басейни, ресторанти, дървени беседки, барбекюта, механи и други екстри, предразполагащи към отдих и съзерцание. Тук могат да ви приготвят печено агне на жар. Може да опитате и от местното червено вино. За по-смелите се предлага езда с кон. А близоминаващата река Негованка дава възможност на любителите на спортния риболов да опитат късмета си.

<<Sever.bg във Facebook>>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар