Вход | Регистрация

Кои са лицата на "Таралеж"? - Ивелина Русева

Кои са лицата на "Таралеж"? - Ивелина Русева

Почти две години клуб "Таралеж" предлага различни и интересни събития, обогатяващи културния живот на Велико Търново.

Изложби, концерти, фестивали, литературни четения, театрални постановки и работилници се случиха в старата столица, благодарение на "таралежите" Ивелина Русева, Лиляна Георгиева, Адриана Иванова и Дамян Бумбалов.

И четиримата са обединени в сдружение с нестопанска цел "Идействие". Имат много идеи и планове за настоящата година. За реализирането им ще кандидатстват за финансиране към различни фондове.

За своя медиен партньор - Север.бг "таралежите" разкриха, че Фестивалът на уличните артисти вероятно няма да го има през тази година, но пък се предвижда събитие, което ще включва изява на улични артисти. Фестивалът за съвременно изкуство "Тетрис" ще го има, но второто му издание ще е по-интересно и по-различно от предходното.

Акцент в програмата на "Таралеж" ще са нови събития, ориентирани към изкуство в градска среда и към привличане и работа с публика. Ще продължава работата със съвременно изкуство, пърформанс, инсталации, намеса в градската среда, и млади автори

В няколко последователни дни ще ви срещнем с лицата, които стоят зад клуб за културни инициативи "Таралеж".

Ти си?

Ивелина Русева от сдружение "Идействие", член на клуб "Таралеж".

Занимаваш се с?

По образование съм художник, скулптор. Занимавам се с твърде много неща и дори често съм обвинявана от екипа в разсеяност и опити да огрея навсякъде. Аз осъзнавам, че няма как да стане, но упорито се опитвам да го направя.

Може би съм най-големият пътешественик в екипа. Когато има възможност да се пътува за някъде, всички знаят, че аз съм първата, готова да тръгне. Освен това се опитвам да се развивам като творец. Бягам от всякакви класически творчески изяви. Заедно с Лили се опитваме да правим постоянно неща, в които въобще нямаме опит. Все се опитваме да измисляме нови и нови форми и материали в изкуството. Които обикновено, много често, са несполучливи, но понякога и много добри. Смятам, че един ден ще открием нов стил в изкуството. Засега се ограничаваме с инсталации и пърформанси.

Обичаш?

Обичам живота. Да пътувам. И да импровизирам.

Не ти се нрави?

Не ми се нрави закостеняло поведение и мислене, нетолерантно отношение и злобата.

За какво не ти достига времето?

Няма нещо, за което да ми стига времето. Основно не ми стига времето за ежедневните неща и за близките хора.

Каква бе изминалата година за "Таралеж" през твоите очи?

Разнообразна с много емоции. Като цяло съм доволна. Целите, които си поставахме, до голяма степен се изпълниха. Поканихме артисти, които харесваме. Мисля, че всеки един от участниците, които поканихме през миналата година, се почуства добре в нашата атмосфера и го провокирахме да покаже най-доброто от себе си.

От какво се ръководехте при избора на участници?

От много различни неща, тъй като събитията ни бяха много разнообразни като тематика. В някои случаи целяхме да поканим артисти, които сме харесвали. От друга страна много искахме да поканим и предоставим сцена на млади таланти, които не са достатъчно популярни.

Много искахме да разчупим културната сцена в Търново, стремяхме се да покажем артисти, които са доста нестандартни, които правят неща, които не са познати тук.

Бяхме насочени към овладяване на открити градски пространства и търсехме автори, които работят в тази сфера.

Най-хубавото събитие през изминалата година за теб бе?

Много ми е трудно да кажа. Събитията, които може би най-много ми харесаха не бяха свързани с изобразителните изкуства. Много ми хареса на Валентин Дишев представянето на стихосбирката му. Голямо впечатление ми направи Ясен Григоров. Целият фестивал "Тетрис" за мен бе една много приятна изненада. Лично аз се изненадах от всички артисти, които бяха толкова различни един от друг, нестандартни.

Най-лошото?

Фестивалът на уличните артисти. Може би защото миналата година високо вдигнахме лентата. Освен това тази година не съобразихме сезона. Уцелихме най-горещите дни, което усложни събитията.

Имаше събития, които не се случиха, непонятно за мен защо, поради липса на публика. А бяха много качествени. За съжаление имаше автори, които искахме да поканим, но не ни стигнаха финансовите възможности да го направим.

Опиши всеки един от екипа в организационния процес на "Таралеж".

Дамян е човекът, който може да прави всичко. Но трябва постоянно да бъде провокиран.

Лили е най-неуморимата от нас. Те може да работи и извън силите си. Но пък е най-емоционалната от екипа.

Ани е Желязната лейди в екипа. Тя е изключително оправна и е най-младият член на "Таралеж", но пък влезе ударно с първия фестивал, който направихме. Трябва много да се внимава, за да не искараме дяволчето от нея.

Очакванията ти за тази година?

Тази година наистина много се надяваме да сме по-независими, за да можем да си свършим работата. Колкото и да сме доволни, след всяка година осъзнаваме, че всъщност и на 50% не можем да осъществим нещата по начин, по който искаме.

Надявам се да успеем да убедим все повече хора в каузата, за която работим и да получим подкрепа, не само финансова, но и съмишленици и публика.

От все сърце се надявам, че ще допринесем максимално за алтернативната културната сцена във Велико Търново.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар