Вход | Регистрация

Медът - прекрасна храна и лечебно средство

Медът - прекрасна храна и лечебно средство
Снимка: Север.бг

Хит на пазара за пчелни продукти във Велико Търново в момента е липовият мед, установи проверка на Север.бг. Той се търси, заради високите му качества при профилактика от грипни заболявания. Следва го горски букет, който също е полезна храна и лечебно средство.

Все по-често се купуват и прополиса и пчелния прашец. Пакетче от пчелният прашец от 50 грама струва 2,50 лева, а натурален пчелен клей /прополис/ от 10 грама струва 1,50-2,00 лева. 30% разтворен прополис в спирт за 30 мл. клиента дава 3,50 лева, а 20 мл. – 2,50 лева. "Продуктите се търсят от всякакви хора от всякакви възрасти и млади, и стари”, казва Тодор Найденов, почетен председател на Областния съвет на пчеларите във Велико Търново.

Все по-често и лекари ги препоръчват за своите малки и големи пациенти, при лечение с апитерапия.

Прополисът е добър имуностимулатор, доказан е антивирусният ефект на пчелния клей в съчетание с пчелно млечице и цветен прашец, спрямо вируса на грипа. Добър е за вътрешни болести и има доказано противогъбично действие. Прополисът предотвратява или спира развитието на възпалителния процес. Има и добре изразено обезболяващо действие. Цветният прашец пък съдържа всички аминокиселини, необходими за човека и регулира работата на всички органи в човешкия организъм.

В последната година се забелязва и тенденцията все повече млади хора да пазаруват пчелни продукти.

Причината, според продавачите са здравните предавания и богата информация в интернет, която сочи, че употребата на мед е полезна храна, а и хората осъзнават, че натуралните продукти, макар и по скъпи имат здравословно действие. Пазаруват и студенти, основно по време на сесия, основно мед с орехови и други ядки.

Цената на 1 кг. качествен мед върви между 7-8 лева до 10 лева. От директен производител струва и 6-7 лева. Медът с орехи и други ядки също е полезен и богат на ензими. Добър за зимния период.

От няколко месеца Тодор Найденов е пуснал на пазара и медни пчелни пити. С тях при гостуването си през декември в Брюксел пчеларят, заедно с други колеги по време на земеделски форум почерпи  присъстващите.

"Дървеченето на пчелна пита прави органите на дишане устойчиви на всички болести. Тя съдържа над 300 различни лечебни съставки, които предоставят и лекуват много болести", казва Найденов.

Много е важно и да се внимава и откъде се купува полезния продукт. Защото понякога производители продават мед от стара реколта на по-ниски цени, търговеца му слага цена като за нова продукция, а той е загубил част от лечебните си свойства. Затова съвета към великотърновци е да търсят мед последна реколта.

И още един добър съвет.

Хубаво е вечер преди лягане да се изпие 30 грама мед, разтворени в малко топла вода. Това е добра рецепта против безсъние. Но … да не се увеличава с дозата от полезния продукт, защото може да има обратен ефект, а именно енергизиращо действие.

 "Хората да се лишат от парите за една кутия цигари и да си купят с тях 100 грама пчелен прашец, да го смесят с 1 кг. мед и да приемат сутрин и вечер на гладно, 1 час преди ядене. Това е полезно и достатъчно, за да се набавят за 10 дни необходимите за организма полезни вещества за имунната система. Или пък да се взема по 1 грам на телесно тегло мед, примерно 50-килограмова дама да взема 50 грама мед, или две лъжици дневно, а лечебно съотношението е 2 грама на телесно тегло", дава още полезни съвети Тодор Найденов.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар