Вход | Регистрация

София Филм Фест представя 8 филма в старата столица

Вижте програмата на прожекциите от 22 до 24 април

София Филм Фест представя 8 филма в старата столица

Тридневен киномаратон имат възможност да посетят великотърновци в следващите дни. "София Филм Фест" отново гостува в града от 22 до 24 април, представяйки интересни филмови заглавия в своето юбилейно 20-о издание.

Програмата ще бъде открита с най-новият филм на Иглика Трифонова "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”, който ще бъде представен от самата авторка и от актьора Ованес Торосян в Голяма зала на Община В.Търново. Именно там ще бъдат прожекциите на 8 филма, сред които за първи път има и анимация.

Цената на билета за кино е 4 лева, предлага се и "билет за двама” на стойност 7 лв. При купуване на билети за повече от 3 филма – цената е 3 лева.

СФФ в старата столица е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест/София Филм Фест и Община ВЕЛИКО ТЪРНОВО, с подкрепата на Националния Филмов Център и веригата киносалони Europa Cinemas.

София Филм Фест представя 8 филма в старата столица

ПРОГРАМА:

22 април /петък/

18,30 ч. "ПРОКУРОРЪТ, ЗАЩИТНИКЪТ, БАЩАТА И НЕГОВИЯТ СИН” на Иглика Трифонова, сценарист и режисьор

Сюжетът ни отвежда в съдебната зала, където Главният прокурор на Международния Трибунал за войната в бивша Югославия, Катрин Лагранж, призовава като свидетел сръбското селянче Деян. Момчето има присъда в Босна за участие във военни престъпления, а в Хага се явава като ключов свидетел срещу високопоставен сръбски военен. Но адвокатът на обвиняемия, воден от професионалната си амбиция да участва в едно от големите дела на "новия правов ред”, предприема лично разследване в Босна... Копродукцията на България, Холандия и Швеция, създадена по действителен случай, е тематично продължение на предишния филм на Иглика Трифонова "Разследване” (Голямата награда за най-добър филм в Котбус 2007) и нейната документална творба "Разкази за убийства” от 1993 г.

"Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” събира на снимачната площадка една от най-забележителните съвременни френски актриси Ромен Боранже ("Диви нощи”, "Пълно слънчево затъмнение”, "Апартамента”, "Рембранд”, "Вик и Фло видяха мечка”), откритието на Бергман - Самуел Фрьолер ("Най-добрите намерения”, "Диригентът”), световноизвестната македонска актриса Лабина Митевска ("Преди дъжда” на Милчо Манчевски), Нермина Лукач ("Яж, спи, умри”), Изудин Байрович и българските актьори Ованес Торосян и Красимир Доков. Филмът е заснет в Босна, Холандия (Амстердам и Хага) и Швеция (Малмьо и декор на Хагския Трибунал в студиото в Истад). Оператор е Рали Ралчев, композитор - Теодосий Спасов. Продуцент е Росица Вълканова, с която Иглика Трифонова работи в тадем в "Писмо до Америка” и "Разследване”.

20,30 ч. "МА МА" - филм на Хулио Медем и Пенелопе Крус

"MA МA” представя историята на Магда (Пенелопе Крус), на която й предстоят много изпитания в живота – тя е безработна, мъжът й я изоставя заради по-млада жена и в същото време разбира,че има рак на гърдата. Въпреки периодът, изпълнен с трудни житейски моменти, Марта е решена да се бори за своето оцеляване и да се посвети изцяло на своя единадесетгодишен син Дани, който мечтае да стане футболна звезда...

"Ма ма” е представен с особен успех пред испанската публика, не само защото е първият филм на Хулио Медем след 5 годишно затишие в кариерата му, но и заради сериозната заявка на въздействаща трагикомедия. Филмът има номинации за нагарди "Гоя” в категориите за най-добра женска роля за Пенелопе Крус, за най-добри костюми и грим, както и за оригинален звук.

23 април /събота/

11,00 ч. анимацията "ДЪЛГИЯТ ПЪТ НА СЕВЕР” на режисьора Реми Шайе

Историята се случва в края на XIX в. в Русия. Саша е момиче от аристократично семейство. Наследила приключенския дух на дядо си Олукин – прочут учен и арктически изследовател, който не се завръща от последната си експедиция на Северния полюс, тя мечтае за Великия Север. Родителите на Саша обаче не одобряват изследователската й страст и вече са уредили брак за дъщеря си. Саша отказва да им се подчини. Бяга от дома и решава да се присъедини към Олукин... по дългия път на Север. Филмът е озвучен на български език.

18,00 ч. "ЖАЖДА” на Светла Цоцоркова

Филмът ще бъде представен от младата актриса Моника Найденова, изпълнителка на една от главните роли в него. Световната премиера на пълнометражния дебют на младата режисьорка бе в програмата "Нови режисьори” в Сан Себастиан, а след това филмът е представен в Цюрих, Хайфа, Хамбург, Лондон, Варшава, Люксембург, Минск, като междувременно получава Наградата за дебют и за операторско майсторство (Веселин Христов) на фестивала на българския игрален филм "Златна роза”, в Минск филмът спечели Специалната награда на журито в конкурса за младежки филми ("Children and Youth Films Competition”) и "Youth on Marche”, а през март авторитетно международно жури му връчи наградата за най-добър български филм на 20-ия София Филм Фест. Филмът беше поставен сред десетте най-добри кинотворби на 2015 година в класацията на един от най-уважаваните критици на Variety - Джей Уайзбърг.

"Във филма става дума за любов в семейство, което живее на хълм в края на село и се издържа от това да пере чаршафите на близките хотели. В семейството цари хармония, спокойствие, има установени взаимоотношения. Във филма има такъв образ на къща, разположена на хълм с множество чаршафи, сякаш всеки миг ще полети. В един момент пристига друго семейство - баща и дъщеря пътешественици, които разбиват тази хармония... Исках на финала да има мечти и именно тази селска, на пръв поглед, къща се превръща в символ на полета на човека, на силата на неговите желания, на стремежа му да обича и да бъде обичан,” – споделя режисьорката.

20,15 ч."КАРЪЛ” на Тод Хейнс

Един от най-обсъжданите през 2015 г.филми. Той получи номинации за шест награди "Оскар”, награда за най-добра актриса (Руни Мара) от Кан 2015 плюс "Куиър палма” и още над 35 награди и 170 номинации. Филмът е създаден по романа на Патриша Хайсмит "Цената на солта” (една от оскаровите номинации е за адаптиран сценарий) и разказва за връзката между две жени от различни социални прослойки в Ню Йорк от 50-те години на ХХ в. Флиртът води до приятелство, страстна любовна връзка между двете дами и разбити сърца.

24 април /неделя/

16,00 часа "ПАНАМА”- дебютен филм на 33-годишния Павле Вучкович, получил номинация за "Златна камера” в Кан ’15.

Историята е за двама влюбени. Йован започва да излиза с Мая, но постепенно нейното мистериозно поведение пробужда в него съмнения. Следвайки видеа и други улики в социалните мрежи, Йован открива индикации за паралелен живот на Мая. В мрежата от лъжи, гордост, ревност и страстен секс Йован загубва себе си само за да открие коя всъщност е Мая. Режисьорът Вучкович завършва кино и ТВ режисура в Белград. Два пъти е награждаван в конкурса на "Cinefondation” на филмовия фестивал в Кан – за късометражните му филми "Бягай, заек, бягай” (2003) и "Минус” (2007). Вероятно не е случаен факта, че премиерата на неговия дебютен пълнометражен филм е именно в Кан!

18,00 часа – "С ЛИЦЕ НАДОЛУ” ще бъде представен лично от сценариста и режисьор Камен Калев.

Филмът е копродукция между Франция, България и Белгия. Създаден по истински случай, "С лице надолу” разказва историята на Сами (в ролята номинирания за "Сезар” и обичан френски актьор Мелвил Пупо) - французин, обвинен в контрабанда на фалшиви пари от България към Франция. За да избегне затвора, той е вербуван за информатор на френската полиция и се внедрява в български канал за трафик на хора. Постепенно се сближава с малолетна проститутка от ромски произход. Обстоятелствата ги притискат и двамата са принудени да бягат заедно...

20,00 ч. "ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД” на Вим Вендерс

Филмът проследява последствията върху живота на писателя Томас (в ролята Джеймс Франко), който неволно убива дете в автомобилна катастрофа. Ще съумее ли той да превъзмогне случилото се? Инцидентът оставя траен белег в съзнанието на Томас, а играе и важна роля в развитието му като писател. Вендерс описва филма като "съкровена драма, разказваща историята на един човек, който след като преживява травматичен шок, поглежда на живота с други очи”. Зад амбициозната 3D продукция на Вендерс застават Германия, Швеция, Норвегия, Канада, Америка и Франция. Сценарият на Бьорн Олаф Йоханесен, с когото режисьорът се запознава на фестивала в Сънданс преди години. Снимките на филма започват през август 2013 в Монреал, Канада, а освен Джеймс Франко, Вендерс кани и Шарлот Генсбур ("Нимфоманка”, "Меланхолия”, "Антихрист” на Ларс фон Триер), както и Рейчъл Макадамс.

 

--------------

"София Филм Фест във Велико Търново” е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал "София Филм Фест” с издания в София, Бургас, Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които бяха реализирани през последните четири години като част от международния проект "Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – "СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – "СФФ за учащи”.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар