Вход | Регистрация

20-ото издание на Старопланински събор "Балкан фолк" стартира официално с дефиле

До 22 май Велико Търново е домакин на популярното фолклорно събитие, което очаква участници и от чужбина

20-ото издание на Старопланински събор "Балкан фолк" стартира официално с дефиле

Велико Търново е домакин на юбилейния XX Старопланински събор "Балкан фолк”, който в няколко дни ще събере над 400 фолклорни групи от цял свят, чиито участници надхвърлят 8 хил.души.

В рамките на Събора ще се проведат VII-ми Национален шампионат по фолклор "Евро фолк” 2016 г. и Световна купа по фолклор – "Велико Търново 2016", като събитията ще бъдат на няколко сцени в старата столица. Надпреварата в Старопланинския събор започна вчера с представянето на 46 фолклорни групи, индивидуални изпълнители и танцови състави на сцената на Летния театър.

Открити бяха и две от съпътстващите събития на фестивала – изложба на детски рисунки от 7 великотърновски детски градини на тема "Споменът на моята баба" и благотворителни изложби на Арт ателие към Клуб на пенсионера и Дом за стари хора – Велико Търново.

Фолклорните събития на Събора ще продължат до 22 май. За юбилейното издание, освен хиляди участници от България, се очакват гостуващи групи от Русия, Грузия, Черна гора, Румъния, Иран и други страни.

Официалното откриване на XX Старопланински събор "Балкан фолк” ще бъде тази вечер с празнично дефиле на участниците. То ще премине по главната улица "В.Левски", тръгвайки от Студентския стол в 18 ч. В 19,30 ч.дефилето ще стигне в Летния театър, където ще започне концертът за тържественото откриване. При лошо време концертите ще бъдат в Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов”, в голямата зала на Общината и в читалищата "Надежда" и "Искра”, информират организаторите.

Тази вечер се въвежда временна организация на движението за МПС заради дефилето на участниците в "Балкан фолк 2016".От 17,30 до 18,30 ч., или до приключване на дефилето, затворена за движение ще бъде ул. "Васил Левски" в участъка от Студентски стол до паметник "Майка България".

Във връзка с излъчването на аудио-визуален спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина" площад "Цар Асен I" се затваря за движение на автомобили от 21,15 до 22,00 ч. Излъчването на спектакъла ще бъде с начален час 21,30 ч.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар