Вход | Регистрация

Изграждат Царския дворец на Трапезица

Средствата ще бъдат отпуснати от Министерски съвет

Изграждат Царския дворец на Трапезица

Дворецът на първите Асенeвци на великотърновския хълм Трапезица ще бъде реставриран със средства на Министерството на културата. Възстановяването на този и на още два паметника на културата с национално и световно значение ще гласува скоро Министерски съвет, съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Изпълнител на мащабния проект ще бъде Националният исторически музей. Идеята е на премиера Бойко Борисов и се е родила след големия успех на вече реставрираните крепости – Белчин (500 000 посетители за година), Царевец (250 000 посетители), Перперикон (200 000 посетители), Созопол (над 1 милион посетители).

Археологическите разкопки на проф. Константин Тотев във Велико Търново показаха, че дворецът при царете Петър, Асен, Калоян и Борил не е бил на Царевец, а на Трапезица .

Цар Иван Асен ІІ е преместил царската и патриаршеската резиденция на новото място, вероятно защото е решил, че дворецът на Трапезица е прокълнато място – там са убити по насилствен начин и четиримата царе, управлявали България от 1185 до 1218, твърди проф. Божидар Димитров.

В Националния исторически музей вече е постъпил идейният проект от великотърновския архитект Пламен Цанев, следващ стриктно археологическите останки, издигащи се в някои участъци на 6-8 метра височина и днес.

Дворецът на първите Асенeвци е разположен в северния полуостров на платото Трапезица на площ от 660 кв. м. Това е типичен феодален замък и вероятно е бил построен от братята Асен и Петър още преди Освободителното въстание през 1185 г. Бил е отбраняван от мощна кула, като самостоятелна крепостна стена го е пазела от нападатели, преодолели крепостните стени на Трапезица. По-късно от полуострова е отцепена с трета крепостна стена още площ, където е изграден дворец за представителни цели и с необходимите стопански постройки, казарма за охраната и т.н.

След реставрацията не само Трапезица, но и град Велико Търново ще придобие нов достолепен облик. Хълмът ще бъде превърнат в достъпно място за преклонение пред българската история.

Изграденият вече най-голям в България фуникуляр /тип кабинков лифт/, предстоящата да се изгради алейна мрежа, пускането в действие на музейния център на хълма и реставрираният дворец ще се превърнат в един от най-зрелищните и атрактивни архитектурно-исторически музейни обекти на открито в страната.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар