Вход | Регистрация

Културата води туристите в Търново

Идеята на Общината е да развива и атракционите в града

Културата води туристите в Търново

40% повече туристи са посетили Велико Търново през миналата година, което е близо 1 млн. души, отчете днес кметът Даниел Панов по време на пресконференция за обявяване на програмата на туристическата борса за "Културен туризъм". Тя ще се проведе от 10 до 13 април в старата столица.

"Това е и най-дългият туристически сезон за града – близо 9 месеца. Открити са нови обекти за гости през изминалата година. Легловата база вече наброява 6 000 легла.", допълни градоначалникът.

Той съобщи за над 7 млн. лева инвестиции в туризма в старопрестолния град. Някои от проектите тепърва започват.

Има идея за разширяване на изложбената част на мултимедийния информационен център с 1000 м. кв. Ще се реставрива Шишмановата баня, ще се изгради археологически парк в пространството между църквите "Св. 40 мъченици" и "Св. Петър и Павел" в Асенова махала. Планирано е изграждането на пешеходна и велозона.

Една от идеите е да се направи и улица на средновековните занаяти на крепостта Царевец.

Интересен факт е, че 50% от европейските туристи повторно посещават местата, където са били, ако там е добре развит културният туризъм. Тъй като в последните години се отчита намаление на тези туристи, една от дискусиите по време на туристическата борса в болярския град ще бъде обсъждането на това как да се увеличи туристопотока.

Програмата на форума е много богата и включва, дискусии, изложби, филмов фестивал.

Днес бе представено и новото лого на борсата, с много символика, изобразяващо крепостта "Царевец" в различни цветове.

Провеждането на борсата за културен туризъм е обвързана с кандидатурата на Велико Търново за европейска столица на културата през 2019 г.

Културата води туристите в Търново

Културата води туристите в Търново

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар