Вход | Регистрация

Културното наследство и неговото опазване са тема на дискусии във В.Търново

Италиански архитекти ще споделят опит в тази област

Културното наследство и неговото опазване са тема на дискусии във В.Търново
Снимка: Булфото

Проблемите с опазването на културното наследство са тема на кръгла маса и конференция, които ще се проведат във Велико Търново в рамките на Международното изложение "Културен туризъм".

Дискусията ще се състои между експерти от Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство”, представители на музеите и общинските администрации.

Поканени за участие в кръглата маса са представители на Българския национален комитет на ИКОМ, Българския национален комитет на ИКОМОС, Асоциацията на българските археолози, Сдружението "Български музеи" и директори на музеи от страната.

Кръглата маса "Опазване на културното наследство – мисия възможна" ще бъде на 14 април 2016 г. (четвъртък) от 16,30 часа в Конферентна зала, Община Велико Търново.

На 15 април от 10 ч. в ИЗ"Рафаел Михайлов" арх. Матия Антонио Ачито и д-р Алберто Джордано от Италия ще споделят опит във възстановяване на старинни сгради и обновяване на градските пространства, акцентирайки върху направеното в град Матера. Те ще представят начините за хармонично съжителство между функциите на съвременния град и пластовете на античния.

Конференцията "Възможности за развитие на туризма и опазване на културното наследство със средства от оперативните програми в периода 2014-2020 г." ще се проведе на 15 април от 14,00 часа в Ритуална зала на Община Велико Търново.

Експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на земеделието и храните и Министерството на икономиката ще представят възможностите за развитие на туризма и опазване на културното наследство със средства от оперативните програми.

тема ще бъде и правната рамка за управление на проекти през настоящия програмен период, съгласно Закона за управление на средствата от Европейския съюз и инвестиционните фондове. Тя ще бъде разяснена от експерти от ГД "Централно координационно звено" при Министерския съвет.

Конференцията се организира с подкрепата на заместник министър-председателя и министър по европейските фондове и икономическата политика на Република България г-н Томислав Дончев.

Събитията са част от програмата на ХІІІ Международно изложение "Културен туризъм" Велико Търново, което ще се състои в дните 14-17 април в старата столица. Неговата програма може да видите тук -

www.culturaltourism.info

 

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар