Вход | Регистрация

Проучванията на Античния керамичен център при Павликени напредват

Студенти по археология от ВТУ трупат практика

Проучванията на Античния керамичен център при Павликени напредват
Исторически музей - Павликени

Вече втора седмица продължават разкопките на Античния керамичен център край Павликени. Те се ръководят от великотърновския археолог доц. д-р Павлина Владкова и археолога от местния музей Калин Чакъров.

Разкопките се извършват от студенти, завършили втори курс специалност "Археология" във Великотърновския университет. За съвсем кратък срок те успяха да разчистят една частично проучена пред 70-те години на миналия век грънчарска работилница, която досега не е документирана. В своята практика, младите археолози са открили и пещ за строителна керамика, която може би е една от най-големите, известни досега от обекта.

Намерената находка е в непосредствена близост до жилищната част на комплекса, северно от него и се е използвала за направата на покривни керемиди. Най-добре запазени са долната камера и подпорните стълбове.

Проучването и работата над такъв вид съоръжение изискват изключително внимание и ще бъдат предизвикателство за археолозите и студентите.

Един от най-интересните открити фрагменти е част от глинена чаша с украса, имитация на стъклени чаши от ранен втори век. Той е и доказателство и потвърждение на тезата на ръководителите на разкопките, че става дума за пещ от най-ранния строителен период на обекта, или по-точно края на I до началото на II век сл. Хр.

Върху някои от намерените фрагменти от строителна керамика личат стъпки от животни. Те дават информация на археолозите за начина на производство на тоди вид керамични изделия. След формуването в калъпи тухлите са оставяни известно време на открито, преди да бъдат изпечени в пещите.

Следите от животни по елементите дават информация, че животните не са били отделени със специални ограждения, а са били в близост до строителната пещ. Най-честите следи са стъпки на кучета, кози, по-рядко на вълк или лисица, както и на птици.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57