Вход | Регистрация

80 макета на знакови български паметници може да красят В.Търново

Украински инвеститори искат да правят парк „България в миниатюри”

80 макета на знакови български паметници може да красят В.Търново

Инвеститори от Украйна предлагат във В.Търново да се създаде на парк "България в миниатюри”. Вчера те се срещнаха с кмета на старопрестолния град Даниел Панов и заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова и Ганчо Карабаджаков.

По време на разговора бе представена идеята за атракционния комплекс, както и макети за паркове в други държави. Предстои да бъдат обсъдени възможните терени, където може да бъде оформен подобен парк. Концепцията бе презентирана и пред общински съветници.

Паркът "България в миниатюри” ще даде възможност на туристите за един ден да се докоснат до емблематични исторически и архитектурни шедьоври в страната ни. Пред кмета Даниел Панов инвеститорите подчертаха, че няма по-подходящо място за създаването на комплекса от Велико Търново – историческата столица на България.

Предложението предвижда макетите да са общо 80 на брой, изпълнени в мащаб 1:35. Сред миниатюрите на знакови исторически и природни забележителности са крепостта Царевец и паметникът на Асеневци във Велико Търново, храм-паметникът "Александър Невски” и сградата на Народното събрание в София, катедралата "Успение Богородично” във Варна, Античният театър в Пловдив.

Заложени са също макети на крепостта Баба Вида, Асеновата крепост, Бачковския и Рилския манастири, Паметника на свободата на връх Шипка, храмове в Несебър и др. Реализацията на първия етап може да отнеме по-малко от година. 

Предлаганата иновативна инвестиция е предпоставка за още по-голямо увеличаване на туристическия поток във Велико Търново, както и за удължаване на престоя на гостите на града.

80 макета на знакови български паметници може да красят В.Търново

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар