Вход | Регистрация

Дарио Табаков: "Настройвам се за шоу и то винаги става"

Дарио Табаков: "Настройвам се за шоу и то винаги става"
Снимка: Север.бг

Ще ви срещнем с още едно от лицата на Фестивала на уличните изкуства, който се проведе за втори път през изминалия месец юни във Велико Търново. Дарио Табаков е от Пловдив, но от доста време не живее там. Пътува много и не обича да се застоява на едно място. От десетина години се занимава с улично изкуство - прави разнообразни представления, всякакъв тип пърформанси, циркови и огнени номера, музикални изпълнения с кларинет...

Как се запали по уличното изкуство?

Завършил съм музикално училище в Пловдив с кларинет. За първи път излязох на улицата, свирейки на кларинет, на 12-, 13-годишна възраст. Бях много малък, кларинетът ми стигаше до коленете и хората се радваха. По едно време установих, че искам да се изявявам някъде другаде, не точно на традиционната сцена. Просто ме влечаха откритите пространства.

Дарио Табаков: "Настройвам се за шоу и то винаги става"Север.бг

Как се научи така фасулски лесно да общуваш с публиката?

Това между другото е най-сложното нещо, което съм научил. Дори може би не съм стигнал и до половината на това, което искам. Просто трябва да се върви напред. Засега съм добре, но не е лесно да влезеш в мозъка на хората, да видиш какво мислят и да ги накараш да направят нещо в твоето шоу. Трябва много добре да се подбере кой точно би могъл да изпълни зададената задачка. Трябва да се комуникира доста.

Това е интересното при голямото шоу, където има хора, комуникираш и се движиш между тях, ръкопляска се, а оттам и енергията много се вдига. Натам съм се насочил, това искам да правя, точно такъв тип голямо шоу. Не голямо, а интересно за хората. Да могат да вземат и те участие и после споменът за това да им остане завинаги.

Дарио Табаков: "Настройвам се за шоу и то винаги става"Север.бг

Има ли артисти в твоето семейство и как гледа то на това, че си на улицата и живееш от нея?

Майка ми и сестра ми са музиканти. Аз тръгнах с музика, но съм се насочил към уличната изява. Като цяло семейството ми ме подкрепя. Оставили са ме аз да решавам сам какво искам да правя, още от малък, за което - благодаря ви много, мамо и тате. Всъщност, за да живееш, трябва да дадеш нещо и да се научиш да се развиваш, да трупаш опит не само житейски, но и физически. Всичките тези неща, които аз правя са свързани със страшно много тренировки и репетиции.

Защо не ги правиш тези номера под шапката на някой цирк? Каква е тръпката и защо предпочиташ да си сам?

В цирка и в залите хората знаят защо отиват. Те отиват с определена цел и очакват да видят нещо, докато на улицата всичко е неочаквано и те не знаят какво ще последва. На улицата до голяма степен се разчита на импровизацията с хората. Определени номера се разиграват, но информацията и енергията протичат спрямо хората. Всъщност не мога да отида да работя, за сега, на такова място, защото така съм по-свободен. Вчера се вдигнах от Скопие и дойдох да участвам във Фестивала на уличните изкуства във Велико Търново, утре заминавам за Карнавала в Русе. Винаги мога да направя ново шоу в нов град пред нови хора. Просто отивам, забавлявам се, давам всичко от себе си и каквото стане накрая. То няма как да стане лошо, ако ти не отидеш с тази нагласа. Горе долу това е идеята.

Дарио Табаков: "Настройвам се за шоу и то винаги става"Север.бг

Как репетираш, някои от номерата ти са доста сложни и трудни?

Ставам сутрин, разгрявам и почвам. Когато пътувам това няма как да стане, а понякога пътувам с дни. Загубя ли един ден тренировка, все едно съм загубил 10 дни напредък.

Какво би ти повлияло на играта?

В общи линии всичко. По време на шоуто всичко има влияние. Днес, например, имаше едно дете, което постоянно излизаше и идваше при мен, кефеше се много. Аз си играех с него - скачахме, подскачахме и се забавлявахме както ние, така и хората, защото виждаха колко много се радва хлапето, невинно, искрено и необременено с излишна информация като възрастните.

Дарио Табаков: "Настройвам се за шоу и то винаги става"

А някога отказвал ли си се от представление?

Точно отказване не е имало, имало е със смъкната енергия заради липса хора, например. Настройвам се за шоу и то винаги става. Май всичко опира до желание, ако нямам пари и желание няма да направя шоу.

Случвало ли ти се е да се разсееш?

Случвало ми се е да се разсея, но гледам това, което правя да не е разсипано като торбичка с топчета, ами да е събрано. Може едно или две топчета да паднат, обаче да стои цялата схема.

Къде е било най-доброто ти представление досега?

Май тук в България като емоция. Защото с хората най-леко се комуникира. Между другото днешното ми шоу във Велико търново бе едно от най-добрите ми. Лично аз се изкефих на шоуто, супер яко стана, хората много се надъхаха и всички много се смяхме. Беше забавно просто. То това е идеята, хората да се забавляват.

А къде е било най-лошото?

Няма лошо, то винаги е хубаво.

Важно ли е за един уличен артист като теб да знае много номера?

Може с един единствен предмет да направиш много голямо шоу. Но по-принцип колкото по-големи и трудни са нещата, толкова повече хората се впечатляват. И трябва да изпълниш номера така, че да видят, че това само ти можеш да го направиш. Затова не се жонглира с една топка, а с пет топки. Има хора, които само с едно топче боравят, но при тях става въпрос за баланс и по-сложни неща, които са  трудни за правене. Аз знам достатъчно и постоянно гледам да ги подобрявам и прибавям нови.

<<Sever.bg във Facebook>>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар