Вход | Регистрация

Николай Колев - кметът творец

Николай Колев - кметът творец
Снимка: Север.бг
Николай Колев е дългогодишен кмет на горнооряховското село Правда, прочул се в региона, че и страната като кметът, който прави макети на Айфеловата кула от кибритени клечки. Освен това г-н Колев запълва не особено свободното си време и с редене на цветни мозайки от камъни, които са се превърнали в атракция и отличителен белег на управляваното от него село. С тях дори той иомка идея да кандидатства за Книгата на рекордите на Гинес. Иначе кметът е завършил педагогика в Кърджали, а от 1995 г. се грижи за блгото на жителите на Правда.

Екипът на Север.бг се срещна с кмета на село Правда Николай Колев малко преди изложба на гоблени и асоциативна пластика в ХГ "Недялко Каранешев" в Горна Оряховица. Г-н Колев се включи  експозицията с 2-метров макет на Айфеловата кула, каменна мозайка на свети Георги и пластики от лозови клонки. Как се съчетават политика и изкуство полюбопитствахме да разберем от кмета творец.

 

Разкажете ни нещо повече за асоциативната пластика. Това е вид изкуство, което вие сте разработил? /Бел.ред. Лозови пръчки, направени в различни форми/

Пластиката се нарича асоциативна, тъй като по асоциация човек може да види нещо различно. В едно парче дърво човек може да види и всичко, и нищо. За някои дървото е дърво за огрев, за други едно парче дърво е изкуство. Понякога е само едно от двете, тъй като не всеки може да види изкуството, което аз виждам и създавам. Но има неща, които са очевидни, змията, гербът на Горна Оряховица, лъвчето.

Как ви хрумна идеята?

На художниците, в повечето случаи, идеите им са малко шантави. Поне при мен е така. Ние сме хора, които носят за себе си и, но носят и за другите.

Откъде е любовта ви към изкуството?

Може би се зароди още като студент.

Кое беше първото нещо, което направихте?

Що се отнася до пластики, първото нещо, което направих, беше Айфеловата кула от кибритени клечки. Височината и беше около 80 см. А в действителност, най-първата ми творба беше, когато бях около първи клас. Нарисувах лисицата и гарвана /бел.ред. - българска приказка/, беше много красива. След това като студент започнах да рисувам по-сериозно.

Кога ви дойде идеята да конструирате айфелови кули от кибритени клечки?

Отново като студент. Намерих един чертеж и така се започна. И в казармата съм се заминавал с различни видове изкуство – икебана, правили сме многогобройни сервизи и сувенири от шишарки.

Колко кибритени макета имате досега?

Към този момент имам поне 6 здрави с различни размери. А най-първите ми макети от кибритени клечки вече не са здрави, защото те са на поне 20 години. Изработил съм и кула с височина 2 м. която беше изложена в художествената галерия в Горна Оряховица.

Колко време ви отне, за да я направите?

Самата направа не е бавна, но за да започна, да намеря чертежа, да отделя времето, може би около година. Проектът си е проект, но за една реализация може да отнеме година, две или повече. Специално за тази кула самото изготвяне на чертежа и изработката ми отне около година.

Занимавате се и с направата на красиви мозайки от малки камъчета. Знаем, че в с.Правда има алея с вашите мозайки.

Това също ми е хоби, а започнах да се занимавам с него, когато станах кмет, непосредствено след първия или втория мандат. Реших да започна да изпълвам земното пространство с красиви мозайки, вместо да ги пасат животните, успях да реализирам нещо, което да остане. Вече в с.Правда има алея на България, алея на Европейския съюз, алея на футболната слава и трагедия на България. 

Докъде стигна реализацията по проекта за кандидатсване за Рекордите на Гинес?

Трябва да започна да си събирам мозайките на едно, за да направя паспорт на всяка. Те са на много места – в Горски Долен Тръмбеш, Първомайци, Върбица, Драганово, Министерство на външните работи, в Горна Оряховица, в някои частни фирми.

Разкажете ни по-подробно за алеите.

В алеята на Европейския съюз са гербовете на 27-те страни членки. Алеята на България представляват пет герба - Вършавския договор, Съвета за Икономическа взаимопомощ, на ООН, ЕС и НАТО.

Алеята на футболната слава и трагедия ми е любима. Тя представлява емблемите на 4-те водещи софийски отбора, плюс емблемата на отбора на Правда – „Диана“ /Правда/, както и на БФС. Тъй като сме и славни във футбола, и трагични при загубите, реших да я нарека така.

Как съчетавате изкуството с кметските задължения?

Последното нещо, което направих, за да съчетая двете неща, беше една алея за децата. Тя представлява няколко големи игри - три охлюва, три дами с различни форми (едната е палма, другата стъпки на Йети и, а третата е като облаче), над тях има „Не се сърди човече“ в огромен размер и шахматна дъска, където самите играещи са пешки. Надявам се, че поне за децата и за майките е по-приятно. Така съм направил и много шахматни дъски и игри на табла, дама върху маси. Вземам една маса, нищо и никаква маса, прибор за хранене, който може след вечерята да служи и за игра.

Какви са бъдещите ви планове?

Имам идеята да направя една алея - „Алеята на гастърбайтърите“, имам проектна готовност, само материалите остават. Посоките на света са четири, затова върху четири пана от цимент ще бъдат изработени имената на страните, в които са работили и работят жителите на с. Правда, като това са повече от 53 държави. Има доста емигранти от Правда по всички краища на света - професори, инженери, продавачи на месо, бизнесмени.

Да разбираме, че ще продължавате да съчетавате кметските си задължения с творчеството?

То се получава така, че за да направиш една алея например, ти създаваш придобивка за селото. Трябва да знаеш кое как да направиш и поставиш, за да създадеш конфорт на хората.

Скъпи ли са хобитата ви?

Не, аз не давам пари за проект, аз си ги правя. Материалите също не са много скъпи, хора ми услужват с материали, които аз допълнително оформям.

 

Галерия с творби на Николай Колев тук

________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57