Вход | Регистрация

Нова чешма откриха на Илинден във Войнежа

Най-активните в изграждането й получиха поздравителни адреси от кмета на община Велико Търново

Нова чешма откриха на Илинден във Войнежа
Снимка: Север.бг

За първи път кметското наместничество в село Войнежа участва по програма "Местни инициативи-2011" на община Велико Търново с проекта "Песента на водата", който включва ремонт на един съществуващ водоизточник - "чучура", изграждането на нова чешма и цветен парк.

Проектът струва 4 988 лева и е финансиран от община Велико Търново. Доброволният труд и вложените материали от местното население са за около 1 620 лева.

За направата на чешмата инициативните и предприемчиви жители, под ръководството на кметския наместник Стефан Стефанов са използвали дялан камък, изградили са каменно корито с около 25 м2 прилежащо пространство, което до преди три месеца е било тресавище. "Сега има пейки, озеленихме и сега стана много приятен кът за отдих", похвали се Стефанов.

Той изказа своите благодарности за неоценимата помощ, подкрепа и кураж на хората от инициативната група, което е направило работата му като кметски наместник много по-лека и ползотворна. Той пожела и на кметовете на другите населени места да получават такава безапелационна помощ, когато става дума за облагородяване и развиване на населеното място.

"Това, което разбрах за четирите години, откакто съм на тази длъжност е, че в такова малко населено място кмета няма ли подкрепата на населението, няма ли желаещи, които искат да погледната малко повече от прага на собствената си къща - нищо не става, колкото и да имаш желание".

Поздравителен адрес от градоначалника на Велико Търново д-р Румен Рашев бе изпратен до всички, участвали в строежа, реконструкцията и облагородяването по проекта.

В присъствието на кметове и  кметски наместници на други населени места, гости от общинската администрация и жители на селото, изпълнителният директор на сдружението на кметовете и кметските наместници Благовеста Факирова прочете поздравителния адрес до сем. Колеви, а после връчи на всички заслужили поименни такива, както и подаръци за заслугите.

"Поздравявам ви за вашето художествено дръзновение, за личната отговорност към съхраняването на местните водоизточници във вашето село. Благодаря за вашето трудолюбие, безвъзмездна трудова и финансова помощ", се казва в адреса.

По случай храмовия празник на селото "Свети Пророк Илия" бе направен и раздаден курбан за здраве. По традиция на днешния ден се приготвя печена агнешка супа, печено агнешко месо и дроб сърма. Традицията се поддържа от 5-6 години, когато пак, основно със свои сили, войнежани възстановяват 176-годишната църква.

"Ремонтът струваше около 65 хил. лева. Единственото, което остава да се направи и за което ще търсим средства, е оградата", информира ни Стефан Стефанов и се присъедини към празнуващите, които бяха поздравени от четиригодишния Веско с "Аз съм българче".

 

 

Очаквайте още материали от посещението на Север.бг в с. Войнежа.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57