Вход | Регистрация

Върви кампания срещу диабета

Инициативата за информиране на заболелите ще продължи половин година в цялата страна

Върви кампания срещу диабета
Снимка: sxc.hu
Повече за:

Габрово е един от градовете, включен в първата програма, насочена към пациенти с диабет тип 2 "Заедно сме по-силни". Около 1 000 пациенти с това заболяване ще бъдат обучавани от специалисти как да контролират здравословното си състояние и да постигнат по-добро влияние над болестта.

В България около 500 000 души страдат от диабет тип 2, но до момента, освен медикаментозно лечение, те не са получавали адекватно обучение за отношението си към заболяването. Всеки, включил се в програмата, ще получи по две безплатни обучителни беседи от лекари-ендокринолози след предварително записване на телефон 0884 33 73 19, всеки делничен ден между 10 и 17 часа.

Като част от кампанията ще бъде създадено и училище за пациенти "Диабет - Заедно сме по-силни" с три обучителни модула на сайта www.zdravenchas.org. В електронното училище за пациенти, посредством обучителни текстови и видео материали, ще се дава основна информация за диабет тип 2, съвети за хранене и диети, и съвети за спорт и физическа активност, които да подобрят състоянието на болните от това заболяване.

Кампанията ще продължи 6 месеца, като беседи ще се провеждат в градовете София, Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Казанлък, Карлово, Ловеч, Нови Искър, Пазарджик, Петрич, Плевен, Пловдив, Силистра, Смолян, Стара Загора, Сандански, Сливен, Хасково и Шумен.
Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар