Вход | Регистрация

Личните лекари няма да бъдат глобявани при надвишаване на направленията

Това заяви днес здравният министър, който беше повикан на изслушване във връзка с протестите на джипитата у нас

Личните лекари няма да бъдат глобявани при надвишаване на направленията

Отпада санкцията за личните лекари при надвишаване на бройката направления, съобщи здравният министър Петър Москов днес. Досега Здравната каса налагаше глоби, но ще върне позабравено правило, което винаги е било искане на личните лекари, а именно, когато в РЗК се изчерпат общото количество направления, тогава вече влизат в сила санкции поясни министърът.

Петър Москов дойде в парламента по искане на парламентарната група на БСП, за да бъде изслушан за мерките, които министерството му предприема по повод протестите на личните лекари в страната.

Частта от мотивирани искания на личните лекари е взета предвид в решението на НЗОК и в промените в Наредбата за пакета, дейности, гарантирани с бюджета на НЗОК, заяви той. Върната възможността за 24-часов ангажимент на личния лекар спрямо пациент, която беше променена.

Здравният министър заяви, че в проекта на решение на НЗОК 4-те профилактични прегледи за диспансеризирани пациенти от артериална хипертония са били отново прехвърлени като 2 при личния лекар и 2 при специалист-кардиолог в доболничната помощ. "Сега запазваме възможността на пациентите за 2 прегледа при специалист, но връщаме и възможността личният лекар да може 4 пъти да преглежда пациента, което е допълнителен ресурс от порядъка на 4,3 млн. лв.”, посочи Москов.

Москов заяви, че не може да се спира реформата заради определено съгласие или несъгласие в обществото. Той представи доклад, с който информира народните представители за финансовото състояние на системата и за новите възможности, които системата дава като качество на пациентите.

<< Sever.bg във Facebook >>Източник: http://novinite.bg/
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар