Вход | Регистрация

Водата е действаща сила в младежко кинетично изкуство

Студенти и ученици творят в АЕК "Етър" в уникалния симпозиум "Кивес"

Водата е действаща сила в младежко кинетично изкуство

Първи по рода си у нас симпозиум за кинетично изкуство, задвижвано с вода, се провежда в Архитектурно-етнографски комплекс "Етър"- Габрово от 6 до 11 юли. Той е насочен към младежи с професионален интерес към изкуството и се организира от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС в партньорство с АЕК "Етър”.

В продължение на седмица студенти от Софийски университет, специалност "Изобразително изкуство" , и ученици от Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн "Акад. Дечко Узунов" в Казанлък, творят кинетични скулптури и арт инсталации.

Използването на силата на водата е пресечната точка между традиционните занаяти, показвани в "Етър”-а, и съвременните изразни форми в изкуството, към които е насочен симпозиумът "Кивес”.

Името на форума е огледално изписване на името на река Сивек, край която е построен "Етър”-а. То препраща символично към отраженията във водата, от която започва всичко. Идеята на организаторите на експерименталното издание е то да стане ежегодно и в него да се включат артисти от цял свят.

В рамките на симпозиума Център АЛОС ще проведе и уъркшоп за кинетично изкуство, като част от поддържаната от тях Образователна платформа за съвременно изкуство "Паралелни стъпки, паралелни пространства". Целта на платформата е чрез неформални образователни практики да се компенсират липси в институционалното художествено образование в областта на съвременното изкуство.

Резултатите от едноседмичното творческо ателие ще бъдат представени публично в Ден на отворените врати на 11 юли между 11.30 и 19 часа в АЕК "Етър”-а.

Водата е действаща сила в младежко кинетично изкуство 

Водата е действаща сила в младежко кинетично изкуство

За Център АЛОС

Център за неформално образование и културна дейност АЛОС е неправителствена организация регистрирана през 2003 г. Дейността ѝ е в областите: културен мениджмънт, културни и образователни политики, работа с младежи. Занимава се с организиране на образователни и артистични проекти, публични събития и форуми. Приоритет в работата на АЛОС е подпомагането на специализираното художествено образование. Организацията работи в тясно партньорство с Министерството на културата и прилежащите му училища по изкуствата и културата, както и със Софийския университет "Св. Климент Охридски".

 

Водата е действаща сила в младежко кинетично изкуство

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57