Вход | Регистрация

Маратон на четенето започва с много инициативи в Габрово

Игри, флашмоб и изложби насърчават любовта на децата към книгите

Маратон на четенето започва с много инициативи в Габрово
Снимка: БТА

Маратон на четенето започва и в Габрово от днес, който е част от националната кампания за насърчаване на четенето и по повод 2 април - Ден на детската книга и изкуства за деца.

6 април
9,30 ч. "Краят на приказката остава за Вас" – занимателна игра с деца за стимулиране на логическо мислене и въображение при децата. Посещение на библиотекари от Детски отдел в ЦДГ "Мечо Пух".

8 април
"Какъв искам да стана, когато порасна?" – четене на стихотворения и гатанки за професии с най-малките деца от първа група на ОДЗ "Дъга".

12 април
14 ч. Ученици и учители от ОУ "Ран Босилек" четат откъси от предпочитани книги и автори.

13 април

11.00 ч. В парковата алея между централна сграда на библиотеката и Детски отдел или в залата за срещи и събития на библиотеката (при лошо време) ще се разиграе флашмоб "Как, докато четем – растем!”. Доброволци и библиотекари ще направят импровизирано четене на откъси от детски, юношески, фентъзи и книги за възрастни.

21 април
13,30 ч. "Докоснати от книгата" – дискусия и представяне на любими книги на ученици и техните преподаватели. Детски отдел на библиотеката.

22 април
Виртуална изложба "Първите български книги”- по повод 660 г. от Евангелието на цар Иван Александър /Лондонско, Кързоново/ - изключително богато украсен ръкопис с 366 миниатюри (1356); 450 г. от основаването на най-голямата славянска печатница от Яков Крайков във Венеция и излизането на "Часослов", първата българска книга, издадена в печатницата през 1566 г.; 365 г. от отпечатването на сборника с молитви "Абагар" от българския книжовник Филип Станиславов – първата българска печатна книга с новобългарски езикови елементи (1651); 210 г. от издаването на "Кириакодромион, сиреч Неделник" от Софроний Врачански – с която се налага говоримата реч като език на книжнината (1806) ; 275 г. от "Стематография" - първата печатна книга на български език със светско съдържание с автор Христофор Жефарович, публикувана във Виена през октомври 1741.
180 г. от написването на "Кодекс на село Габрово" от Неофит Рилски – рнъкопис, притежание на РБ "Априлов І Палаузов".

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57