Вход | Регистрация

Патилански влак-читалня очаква малки почитатели на книгите в Габрово

Инициативата е част от програмата на Общината за 130-годишнината от рождението на писателя Ран Босилек

Патилански влак-читалня очаква малки почитатели на книгите в Габрово

Оригинален Патилански влак-читалня е разположен на пл."Възраждане" в Габрово в очакване на своите малки читатели. Идеята за атрактивната читалня е на Община Габрово по повод Международния ден на детската книга – 2 април, и 130-годишнината от рождението на писателя Ран Босилек.

Книжки с приказки, комикси и списания, поместени в специални джобове във влака, са на разположение на децата. След като ги прочетат, ги връщат обратно, за да достигнат и до следващите читатели, посетили забавния влак.

Патиланската читалня е част от събитията, подготвени от Общината, за да се отбележи рождението на обичания детски писател Ран Босилек, който е родом именно от Габрово. Гигантско "Не се сърди, човече" ще забавлява учениците от началните класове още този месец, обещават от местната администрация. То ще прерасне в играта "Не се сърди, Патиланчо", изпробвайки късмета на всички участници.

Театрални постановки, Нощ на четенето, свободна библиотека за споделяне на книги, пускане на книги на свобода също са сред подготвяните инициативи в чест на писателя. Сюжети от "Патиланско царство" пък ще бъдат пресъздадени на ежегодния карнавал в града на 21 май.

Творчеството на Ран Босилек ще бъде тема на тазгодишното издание на Националния пленер за детска рисунка "Сбъдната приказка" в АИР "Боженци". Детският кът в Етнографски музей на открито "Етър" и Детска природна академия в местността "Узана" също ще се включат с програми, посветени на приключенията на Патиланците и приказките за животни.

Бронзова фигура на Патиланчо ще прави компания на паметника на писателя през септември отново във връзка с годишнината.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар