Вход | Регистрация

Художествената галерия получи голямо дарение

Стотици творби на Пенчо Кулеков бяха предоставени на "Асен и Илия Пейкови" от самия автор

Художествената галерия получи голямо дарение
ГХГ "Асен и Илия Пейкови"-Севлиево

С двеста и деветдесет впечатляващи творби на художника Пенчо Кулеков се сдоби Художествена галерия "Асен и Илия Пейкови" в Севлиево. Сред тях има графики (линогравюри и литографии), рисунки с туш, живописни пейзажи, портрети и натюрморти с пастел.

Произведенията, включени в дарението, ще бъдат използвани за организиране на изложба в галерията. Ръководството на община Севлиево в лицето на кмета доктор Иван Иванов и ХГ "Асен и Илия Пейкови" с директор  Васко Василев изказват сърдечните си благодарности за щедрия жест на Пенчо Кулеков.

Пенчо Кулеков е роден на 5 април 1924 година в севлиевското село Хирево. През 1943 година той завършва гимназия в Севлиево, с през 1955-а се дипломира успешно от Художествената академия със специалност графика и илюстрация в класа на проф. Илия Бешков.

В периода межди 1957 и 1976 година е художествен рредактор в списание "България днес". Автор е на илюстрациите на множествео книги, а през 1962 година организира първата си самостоятелна изложба. През 1980-а се състои и първата му самостоятелна изложба с екслибриси. Считан е за един от дуайените на тази техника в България.

Пенчо Кулеков е носител на множество награди, сред които изпъкват Грамота за екслибрис на десетата национална изложба на илюстрацията и изкуството на българската книга (1982 година) и наградата за цялостно творчество на II биенале на екслибриса в България (2006).

 

_______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар