Вход | Регистрация

Що е то балканска сватба показаха в АЕК "Етър"! + СНИМКИ

Фолклорни състави от Балканите поставиха началото на Балкански фолклорен фестивал "Сватбата - единство и многообразие"

Що е то балканска сватба показаха в АЕК "Етър"! + СНИМКИ
Снимка: АЕК "Етър"

Първият Балкански фолклорен фестивал "Сватбата – единство и многообразие" събра мало и голямо в АЕК "Етър" в събота и неделя. Участници от България, Македония, Сърбия, Турция и Румъния запознаха присъстващите с любопитни обичаи и ритуали, свързани със сватбеното тържество по техния край.

Обичай "извеждане на булката" беше показан от участници старозагорското село Дъбене, където сватбата е започвала в събота с венчавката и приключвала в сряда, когато разбулвали булката. Ихтиманска сватба пресъздадоха пък членовете на танцов състав "Средногорски полъх". Самодейци от с. Бели Мел, Чипровско, украсиха типично за региона си сватбено знаме, наречено "уруглица".

Фолклорният ансамбъл за обичаи "Роуа - Клошани" от Румъния пресъздаде типична румънска сватба от каненето, през украсата на сватбено дърво и бръсненето на младоженеца до посрещането на кума. Фолклорна танцова група от Одрин, Турция, представи обичая "цвете на отвъдното", в който най-добрата приятелка на булката й подарява борова клонка, около която се обвива червена дантела, пълна с различни дарове - цигари, запалка, биберон, детски обувки, портокал, дюля и др.

Гостите от Сърбия пресъздадоха интересен ритуал по покриване на главите на девойките и невестите, както и типични обреди от областите Банат и Косово. Как се води невестата за вода пък показаха от фолклорна група "Китка" от Македония. Обичаят се изпълнявал в понеделника след сватбата, като свекърът водел невестата за вода, с която после булката полива на свекърва си.

Всички посетители на АЕК "Етър" имаха възможност да станат съпричастни към сватбената обредност, включвайки се в различни демонтрации - приготвяне на традиционни сватбени храни; представяне чеиза на булката и обличане на традиционни костюми; разучаване на сватбени народни песни и хoра;
носене на вода.

 

Разгледайте снимки от фестивала тук.

<< Sever.bg във Facebook >>

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57