Вход | Регистрация

Вариант №2 се падна на втория задължителен държавен зрелостен изпит

Вариант №2 се падна на втория задължителен държавен зрелостен изпит

Вариант №2 се падна на втория задължителен държавен зрелостен изпит, който се провежда днес. Той важи за всички 13 изпита, от които дванадесетокласниците избират един.
 
Освен втората задължителна матура за зрелостниците, днес ще се проведе и изпитът по математика за Националното външно оценяване на седмокласниците. Той започва в 10 часа. Вариант №3 се падна на изпита по математика за Националното външно оценяване на седмокласниците.

Над 1000 абитуриенти и близо 1300 седмокласници от област Добрич ще се явят днес на матурите. Изпитите на зрелостниците се провеждат в 14 училища. 
 
За втората задължителна матура зрелостниците избират между 13 предмета. Най-желаният от тях е биология и здравно образование. На него ще се явят над 14 000 зрелостници. На второ място се нарежда английски език, следван от география и икономика. Най-малко абитуриенти искат да се явят на изпит по италиански език - 81.

В Добрич най-желан е английският език - заявления за този изпит са подали 218 млади хора. 

За първи път тази дванайсетокласниците от професионалните гимназии и паралелки имат възможност да избират дали да полагат втория задължителен зрелостен изпит по общообразователен предмет или вместо него в дипломата им да се запише средноаритметичната оценка от двата държавни изпита за придобиване на професионална квалификация. 7600 младежи са предпочели този вариант.  

 
Матурите тази година са разделени на модули. Учениците могат за излизат от стаята, едва след като са приключили работата си по съответния модул и са предали теста си.

 Отделните части имат различна продължителност, като цялата матурата трае 4 астрономически часа.
 
Изпитът за седмокласниците е разделен на 2 модула. Първият е с продължителност 60 минути, а вторият - 90. Общият брой точки от двата модула е 100. В точки ще се изчислява и балът за влизане в гимназиите, като максималният е 500. 

източник: dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57