Вход | Регистрация

1,5 млн.лв.се предвиждат за видеонаблюдение и осветление в училищата

Сигурността на учениците и учителите е приоритет за МОН, каза днес министър Меглена Кунева

1,5 млн.лв.се предвиждат за видеонаблюдение и осветление в училищата

Сигурността в училищата е приоритет на Министерството на образованието и науката, заяви днес на пресконференция министърът на ведомството Меглена Кунева.

Тя е дала разпореждане на директорите на всички държавни училища в страната и на началниците на регионалните инспекторати по образованието да вземат мерки за повишаване на сигурността на учениците и учителите. Изпратено е писмо и до Националното сдружение на общините на РБ.

По думите на Кунева МОН няма да прехвърля отговорност към общините и останалите служби, въпреки че действащият Закон за народната просвета и Законът за предучилищното и училищното образование, влизащ в сила от август, вменяват именно на местните власти отговорността за сигурността.

Трябва да изградим мрежа от съвместни мерки, посочи Кунева и допълни, че следващият понеделник ще бъде проведена работна среща за набелязване на допълнителни действия.

1,5 млн.лв. е бюджетът на модула "Сигурност", част от Националната програма "Достъпно и сигурно училище", която предстои да бъде разгледана за одобрение от Министерски съвет. С тези средства ще се финансира закупуването на видеонаблюдение, системи за достъп и поставяне на допълнително осветление за 451 държавни училища.

От 2557 училища в цялата страна видеонаблюдение в двора има в 1456, а в двора и в сградите – в 1740 училища. Всички училища, в които се провеждат матури са с видеонаблюдение.

Общият брой на училищата в цялата страна, в които няма никакво видеонаблюдение, е 621. Те са предимно малки училища в малки населени места. В София камери няма само в 14 училища, каза още Кунева.

Броят на училищата, които са с ограничен достъп на външни лица в двора и в които дворът се заключва, е 1043. Тези със свободен достъп на външни лица до двора са 1515.

Училищата, в които охраната е на щат, са 916 за цялата страна, а училищата с пазачи от охранителна фирма са 658. Има и такива с договори със СОД. 

Към момента тече обучение от Синдиката на българските учители, в сътрудничество с МОН, за реакция при кризи, тип терористични нападения. Във всяка област по 100 учители и директори минават през обучението, съобщи още вицепремиерът.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар