Вход | Регистрация

Две сватби събират класика и фолклор в новата премиера на Нешка Робева

Две сватби събират класика и фолклор в новата премиера на Нешка Робева

Две сватби, които заради грешка на организатора се правят на едно и също място по едно и също време, са в основата на новия спектакъл на Нешка Робева "Търси се Фигаро – последната грешка на Нешка", предаде кореспондентът на БГНЕС в Русе.

Постановката, чието първо представление е на 23 ноември в Добрич, е съвместна продукция с Русенска опера под диригентството на Найден Тодоров.

На сцената се редуват танцьорите на "Нешънъл арт" и балетът на операта, народни певци и оперните солисти Мария Цветкова, Петя Цонева и Александър Крунев. Звучи фолклорна музика, а оркестърът на операта изпълнява класически произведения на Чайковски, Владигеров, Бизе, Верди и др. "И всичкото това нещо да се превърне в едно състезание, в едно кълбо от енергия между две групи млади хора, които, разбира се, на сцената се изявяват така, както е присъщо на младия човек. Всеки иска да се покаже, всеки иска да покаже колко е по-добър", казва хореографката.

Идеята за спектакъла е съвместна на Нешка Робева и Найден Тодоров, които искат да дадат нова гледна точка на публиката към различните видове изкуство."Когато слушам оркестъра, когато гледам Найден, когато слушам певците, разбирам, че с операта трябва да се подходи по същия начин, както аз реших да подходя към фолклора преди 16 години. Т.е. операта трябва да се поднесе на хората по един начин, който е по-близък по тях, за да усетят нейната красота и да започнат да я търсят. Защото младите хора имат едно предубеждение към операта. Те не могат да усетят, те не са възпитани в това и този спектакъл до голяма степен има и образователен характер. Ние искаме да покажем на нашите почитатели красотата на операта и на оперната музика, а на почитателите на оперната музика да покажем красотата на нашия фолклор", казва Робева.

Две сватби събират класика и фолклор в новата премиера на Нешка Робева

Найден Тодоров на своя ред припомня, че много от класическите композитори са вплитали през вековете фолклора в творбите си. "Искам да докажа, че българското изкуство е също така европейско, то е световно наследство. Ние сме там, където са и другите. И с подобна продукция ние именно се опитваме да кажем на българите – гордейте се, вие сте като другите, защо не и повече от тях. Така показваме на всички, показваме и на нас самите освен това, че сме там, където ни е мястото. Поне в културата и изкуството", споделя диригентът.

Сопраното Мария Цветкова също не крие удоволствието си от участието в спектакъла. "Класическата музика е подбрана много точно, съвсем е на място. Не изпълняваме неща, които са тежки, тъжни, трагични, изпълняваме неща, които носят много цвят и настроение. Класическата музика достига по-близо до хората, когато се изпълнява на живо. И съм много щастлива, че бяхме поканени да участваме в този проект", казва певицата.

Постановката ще има спектакли в 12 български града, като на много места билетите вече са изкупени. /БГНЕС

Русе / БългарияДокладвай за нередност в статията
Добави коментар