Вход | Регистрация

В Търново се роди още една галерия - етнографски музей „Сокай“ - СНИМКИ + ВИДЕО

В Търново се роди още една галерия - етнографски музей „Сокай“ - СНИМКИ + ВИДЕО
север

Накитът за глава "Сокай” представлява бронз с монтирани цветни стъклени камъчета и емайлова боя. Характерен е за региона на Велико Търново, Габрово и Трявна от края на XVII и началото на XIX век. Изключително рядък накит! В периода на насилствената ислямизация е бил забранен за използване, защото напомня на царска корона.

Царско беше и откриването на новия едноименен музей в болярския град с първата експозиция "Нишката". По думите на уредника в РИМ-Велико Търново Галя Чохаджиева името не е избрано случайно, защото целта е да свързва различни музеи от страната, съхраняващи уникалните бит, култура, история и обичаи на българина.

"Сокай" се помещава в сградата на бившия Национален музей на архитектурата, а първи имаха честта да изложат свои експонати и да представят уникални старинни занаяти Регионалните исторически музеи на Велико Търново, Враца и Хасково, АЕК "Етъра" – Габрово и Национално сдружение "Седянка".

Чрез тях можем да се докоснем до магията на древното човешко умение от малката нишка да се творят чудеса: тъкани, шевици, плетива и прекрасни неща, които различават, но и обединяват хората през времето и пространството. По думите на кмета Даниел Панов "Сокай" е едно бижу, което ще обогати културния живот и ще възпитава младите.

Гостите на новата галерия видяха забележителни експонати на "мутафчийството" - един от най-добре развитите занаяти в миналото, свързан с отглеждането на кози, от които единствено се доставя суровината за изготвяне на мутафчийските изделия. То се е развивало във връзка с разрастването на занаятите и търговията.

Огромно любопитство събуди експозицията "Свила свети като слънце", посветена на копринарството и бубарството и представените в нея невероятни изделия. Богатият фото материал за това производство по нашите земи впечатли и малки, и големи, и провокира интереса към историята за създаването на коприната.

Но, безспорно най-голямо внимание предизвика демонстрацията на плетене на совалкова дантела, кене, фриволите и фуркет – изчезващи занаяти с уникални изработки, за чието съхраняване заслугата е на членовете на Национално сдружение "Седянка". Много от посетителите не можаха да се въздържат и пожелаха на място да опитат сами да създадат малки парченца фантазия.

__________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар