Вход | Регистрация

Зелената Нирвана "Узана Поляна Фест" 2013

Зелената Нирвана "Узана Поляна Фест" 2013
Снимка: Север.бг

Неподправено красивата местност Узана приюти за трета поредна година от 12 до 14 юли хиляди любители на природата и природосъобразния начин на живот. Мотото на екофестивала "Узана Поляна Фест" тази година бе "Екологичната интелигентност", а целта на организаторите, които брилянтно си свършиха работата, бе стимулиране интелигентно отношение към ресурсите на страната ни в контекста на световните предизвикателства пред човечеството.

"Вярваме, че това може да стане чрез използване на алтернативни източници на енергия, опазване на биоразнообразието, съхраняване на почвите чрез подпомагане на устойчивия туризъм, биоземеделието и мерки за енергийна ефективност и смекчаване на последствията от климатичните промени" – сподели в приветствието си при откриване на събитието Велеслава Цакова от организатора Фондация "Тайм".

Зелената Нирвана "Узана Поляна Фест" 2013

Екофестивалът бе открит с пускането на свобода на три керкенеза и един мишелов, лекувани в Спасителен център за диви живи животни в Стара Загора.

Почти невъзможно е в няколко реда да се опише видяното на фестивала, срещите и запознанствата с десетките усмихнати хора, истински интересуващи се от биопродукти, търсещи себепознание и самоусъвършенстване. Всичко това трябва да се изживее. Ето защо, аз ще спомена няколко неща.

Зелената Нирвана "Узана Поляна Фест" 2013

За щастие успяхме да пристигнем в палатковия лагер в петък по светло, разпънахме палатките и тъкмо хапнахме, когато на голямата сцена се качи Рафи, който с разнообразните си авторски и чужди изпълнения повдигна настроението на първите, пристигнали на Поляната. След това дойде ред на група "Оратница", при което настроението на ежеминутно увеличаващата се публика ескалира. Изпълнението на българските фолклорни песни, под звуците на тъпан, кавал, диджериду и перуански кахон бе наистина магично. Под музикалния съпровод на еноформацията, разбира се, бе невъзможно да не се включиш в голямото и кръшно хоро.

Зелената Нирвана "Узана Поляна Фест" 2013

Концертната вечер продължи с изпълнението на "Bom Bok Orchestra", които подлудиха и изтощиха от танци зрителите. Цялото пространство се наелектризира от звуците на три каба гайди, австралийско диджериду и перуански кахон, съчетани с наши фолклорни текстове.

Зелената Нирвана "Узана Поляна Фест" 2013

В съботния ден програмата започна рано с йога упражнения на открито, Тай дзи и демонстрация на Дервишки танци. Участниците бързо заредиха своите шатри.

Зелената Нирвана "Узана Поляна Фест" 2013

Първите, при които се спряхме, бяха веселите баби от Работилница за вълна "Златното руно", които бяха изложили разнообразни плетива, изработени от вълна. Възрастните дами са от странджанското село Звездец и разказаха, че възстановяват стари странджански занаяти с обработка на вълната - пране, чепкане, дарчене, предене. Вълната изкупуват от местните овчари. Изработват плетива, плъстени и малки тъкани изделия. Вълнените материали багрят по стари рецепти с естествени растителни багрила. За червено събират корени на брош или много мак. В жълто и зелено оцветяват вълната тетрата, бръшлянът и лозовите листа. Групата за автентичен фолклор "Златното руно" се изяви и на голямата сцена с няколко народни песни.

Зелената Нирвана "Узана Поляна Фест" 2013

Поляната бе обсипана с разнообразни творчески работилници - ръчно изработване на хартия, сапун, керамика, бижута, рисуване върху стъкло...

Без съпротива се оставихме в ръцете на лъчезарните Лусина Терзиян и Гергана Георгиева и се включихме в тяхната работилница с изработването на парцален слон. Луси и Гери се събрали точно преди една година, точно тук на "Узана Поляна Фест", когато дебютират с първата работилница за парцалени животни.

Зелената Нирвана "Узана Поляна Фест" 2013

Гери се занимава основно с дрехи, а Луси - с аксесоари. Имат ателие в Русе, което са нарекли "LaLU&GER". Трябвало да измислят подарък за тяхна приятелка, която живее в Испания и си има всичко необходимо, даже чака скоро дете, но няма много приятели. Двете девойки решили да направят своите заместнички - куклите Луси и Гери, които изпратили на приятелката си. От първите парцалени кукли се ражда идеята и за творческите куклени ателиета. За една година момичетата са организирали десетки работилници в цялата страна. "Като че ли от години се занимаваме с това", с усмивка споделя Луси. Решили да правят точно играчки, за да възкресят живота на едновремешните играчки, които да заместят китайските.

Зелената Нирвана "Узана Поляна Фест" 2013Миналата година участниците в работилницата можели да избират да изработят бухалчета, зайчета и кончета. Тази година изборът бе между охлюв, слон и птица.

Зелената Нирвана "Узана Поляна Фест" 2013

И тази година голям интерес предизвика зидана кръгла пещ за печене на хляб на Хлебна Къща "Св. Христофор" към НЧ "Св. св. Дамаскин и Онуфрий Габровски" в Габрово.

Зелената Нирвана "Узана Поляна Фест" 2013

Майсторът на пещта, хлебарят Веселин Неделчев, неуморно разказваше как може да си направим подобна пещ, споделяше любопитни факти от своя дългогодишен опит в печенето на хляба, замесването на тесто с квас, как да си направим квас в домашни условия, опалването на пещта... И всичко това от любов към живата традиция за печене на хляб. Малко по-късно десетки желаещи се включиха в общо месене на тесто, което прерастна в "Театър на трохите".


На фестивала се запознахме и с няколко екопроекта на редица сдружения и фондации. Един от тях бе проектът "Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони", който се изпълнява в партньорство от седем български и четири швейцарски партньори (включително и  Министерството на земеделието и храните) в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина. Инициативата цели да се създаде по-добра среда за развитие на фермерите и местните бизнеси, така че екологичните им продукти и услуги да получат по-висока цена чрез подобрено качество и маркетинг. За този и други проекти разказаха в шатрата на Българска Фондация "Биоразнообразие".

Зелената Нирвана "Узана Поляна Фест" 2013

Научихме и за каузите на Спасителен център за диви животни, Фондация "Тайм". Eкипът на WWF България ни разказа за най-новите си проекти и как можем да осиновим символично рис и панда. Включихме се и в благотворителната томбола с билети в помощ на застрашените есетрови риби у нас. От екоорганизацията работят по европейски проект за справяне с прекомерния риболов, основната пряка заплаха за оцеляването на застрашените дунавски есетрови. Проект, финансиран Оперативна програма на ЕС за околна среда, има за цел да определи и защити ключовите места в българската част на река Дунав, на които есетрите хвърлят хайвера си. Тези важни местообитания в голяма степен са неизвестни и са под заплаха заради превръщането на реката в плавателен канал и заради добива на чакъл от реката. 50 000 малки есетри, отгледани от генетично чисти запаси Дунав, ще бъдат освободени в реката в рамките на този проект.

Зелената Нирвана "Узана Поляна Фест" 2013

Екип на Община Габрово ни разказа за проект за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово. Те насочиха вниманието ни върху домашното компостиране, начините да спечелим от практичното изхвърляне на отпадъци и възможността нашите деца да живеят в хармония с природата.

Зелената Нирвана "Узана Поляна Фест" 2013

Голямо удоволствие бе посещението на щанда на организаторите на първия у нас Фестивал на дивите цветя в община  Смолян. Организаторите ни разказаха за красотата обсипаните с цветя Родопи. Фестивалът се организира по проект "Родопите – градината на Орфей", който си поставя за цел опазването на уникалната флора в региона и популяризирането й като туристически ресурс, от който може да се възползва местното население.

Зелената Нирвана "Узана Поляна Фест" 2013Север.бг

Залените идеи в действие "Узана Поляна Фест" 2013 бяха наистина много. Отправям извинение към всички останали участници в ЕкоАкадемията, Презентационния център, великолепния и забавен Детски център, Дзен център, Арт ателиета и участниците в концертната програма, които не можах да спомена в разказа си. Всички те допринесоха за шарената и пъстра черга от приятни емоции, които запазих от тазгодишното издание.

Зелената Нирвана "Узана Поляна Фест" 2013

Може би в края на статията ще си кажете, ако досега не сте присъствали на "Узана Поляна Фест", че съм пристрастна, тъй като пиша само суперлативи. Но истината е, че аз съм пристрастена към този фестивал. Поздравления и адмирации към организаторите и всички доброволци, благодарение на които провеждането на това събитие не би било възможно. С всяка следваща година екофестът става все по-добър и по-добър. Постузанската депресия е налице, но пък сме заредени с положителна енергия и спомените за прекрасните моменти и нови запознанства на Поляната ще ни бъдат достатъчни, за да дочакаме следващата доза "Узана Поляна Фест". А и имаме една година да се опитаме да приложим новонаучените зелени идеи.

Снимки от екофестивала "Узана Поляна Фест" 2013, може да разгледате в нашата фотогалерия тук.

<<Sever.bg във Facebook>>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар