Вход | Регистрация

Кукли от глина припомнят бита на българката в АЕК "Етър"

Кукли от глина припомнят бита на българката в АЕК "Етър"
Снимка: Север.бг
Ани е родом от Пазарджик, но живее в Пловдив. По образование е психолог и филолог, но страст са й кукленските къщички и кукли, дърворезбата, творчеството въобще.

Ани ме впечатли с талант - фини кукли в народни носии "разказват" за времето на нашите прабаби, замесвали хляб в ранни зори, люлеещи се на гергьовски люлки или пък навивали кълбета прежда, осветявани от огъня в камината. Зад композицията от специфични битови сцени на българката седи скромно чаровната им самоука авторка, един от участниците в тазгодишния Панаир на народните занаяти в АЕК "Етър".

 

С какво се представяте на изложението?
Моята страст са къщичките за куклички. В България няма все още производство. Видях такива в Англия преди време, които бяха много скъпи, и реших, че мога да си изработвам сама. Съответно направих и сайт за къщичките, а понеже те трябва да бъдат оживени, започнах да изработвам самите и кукли от около година.

Кое е специфично за вашите кукли?
Моите кукли са различни, не приличат на стилизираните етнографски образци, а са по-реалистични. Арматурата им  е по-различна от традиционна ползваната, защото искам да ги поставя в различни позиции, а не само да бъдат статични. Показала съм седнала жена, нестинарка с вдигнати ръце, люлеещата се жена. Голяма заигравка е но ми доставя удоволствие, това ми е хоби.

Какво е нужно да има в една кукла, за да бъде призната за продукт на художествения занаят?
Носията. Разбира се, българката има специфични черти, кък които гледам да се придържам - черните коси, очите. Всички куклички тук са в национални ръчно шити носии от различни етнографски области, но планувам и други. Къщичките са в различен стил - има практични, има и старинни, те обаче не принадлежат към художествените занаяти, затова съм изложила само куклите.

С какви материали работите?
Куклите са от глина, а не от дърво. Фигурките са отлети в силикон, оцветени са с водно стъкло, с акрил. Лицата изискват по-прецизно рисуване, също и оформянето на ръцете и краката. 

Търсят ли се такъв тип сувенири?
Повечето хора предпочитат по-практични неща да купуват, най-вече чужденците проявяват интерес.

Психологията помага ли ви в изработването на кукленските образи?
Не мога да кажа, може би е до усет и стил.

От кого сте се учили?
От никого, с проба - грешка. Самоука съм, използвам албуми с българските носии за основа.

 

Част от куклите на Ани вижте тук

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар