Вход | Регистрация

Празникът „Еньовден в Етъра“ с награда от „Културен туризъм“

Празникът „Еньовден в Етъра“ с награда от „Културен туризъм“
Снимка: АЕК "Етър"

Архитектурно-етнографски комплекс "Етър"-Габрово бе отличен от Общинска Агенция по туризъм "Царевград Търнов" ЕООД със специалната награда на журито за устойчиво събитие в областта на културния туризъм с празника "Еньовден в Етъра".

Наградените от Националния конкурс "Read and Travel” ("Чети и пътувай") бяха обявени на церемонията по официалното закриване на ХI Международно изложение "Културен туризъм" на 12 април.

Празникът „Еньовден в Етъра“ с награда от „Културен туризъм“АЕК "Етър"

За пръв път празникът "Еньовден в Етъра" е възстановен през далечната 1993 година. От тогава досега той се е превърнал в емблематично, широко отразявано и дългоочаквано събитие.

Всяка година в АЕК "Етър" Габрово на този ден може да се усети духа на празника сред аромата на прясно набрани билки.

Според народните вярвания нощта срещу Еньовден /24 юни/ се смята за най-магическа през годината. Празникът има дълбоки корени, свързани с вярванията в чудодейната лековита и любовна сила на билките, в животворната сила на водата и обреди към култа на слънцето.

Големият летен празник Еньовден е неизменна част от културните събития в Архитектурно-етнографски комплекс "Етър"-Габрово, който в 50 годишната си история, се превърна в живата българска традиция и оставя красиви спомени в сърцата на милиони посетители.

Празникът „Еньовден в Етъра“ с награда от „Културен туризъм“АЕК "Етър"

Наградата на "Царевград Търнов" ЕООД е поредното признание за АЕК "Етър", след като на Международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ и СПА ЕКСПО през м. Февруари 2014 г. в София, Архитектурно-етнографския комплекс бе удостоен с наградата "Златен приз” "За съхраняване и популяризиране на българските народни занаяти и традиции” за 2013 г.

Архитектурно-етнографския комплекс "Етър" е първият по рода си музей в България. Той е открит на 7 септември 1964 г. Музеят е разположен на 8 км южно от гр. Габрово.

В АЕК "Етър" се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода. Тя съдържа 10 обекта и е една от богатите и добре организирани технически сбирки сред европейските музеи на открито. Това е причината, водното колело да се превърне в емблема на Етъра.

Най-важната особеност на сбирката е, че всички обекти са в действие, така както в миналото. Занаятчийска чаршия представя 16 образци на балканската архитектура, разкриващи самобитния талант на възрожденските строители.

В АЕК "Етър" не само се съхраняват народните традиции, но и всеки посетител може да стане съпричастен към тях, да усети полъха на народния бит.

Празникът „Еньовден в Етъра“ с награда от „Културен туризъм“АЕК "Етър"

АЕК "Етър" работи целогодишно без почивен ден. До 30 април етнографският музей ще работи по зимното часово време - от 8:00 до 16:30 ч.

Празникът „Еньовден в Етъра“ с награда от „Културен туризъм“АЕК "Етър"

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57