Вход | Регистрация

Сватбените обичаи на Балканите представят в АЕК"Етър" на фестивала "Сватбата - единство и многообразие"

Очакват се участници от Румъния, Македония, Сърбия и Турция

Балкански фолклорен фестивал "Сватбата – единство и многообразие” ще се проведе в АЕК "Етър” на 29 и 30 август 2015 г. Участници от Македония, Сърбия, Турция и Румъния ще ни запознаят с традиционни обреди от своите земи, а фолклорното многообразие по българските земи ще бъде онагледено чрез сватбените обичаи на турлаци, хърцои, тракийци и шопи.

С празнично шествие и концерт в центъра на гр. Габрово ще бъде даден старт на фестивала. Откриването ще се проведе на 29 август 2015 г. (събота) от 18.30 до 19.30 часа.

Всички посетители на АЕК "Етър” могат да се включат в различни демонстрации от фестивала, свързани със сватбената обредност. На място ще се приготвят традиционни сватбени храни; ще се представя чеиза на булката и обличане на традиционни костюми; разучаване на сватбени народни песни и хора; калесване. В комплекса ще бъде отворена и тематична работилница в музейния Детски кът с различни занимания, свързани със сватбените обичаи.

Началото на фестивала "Сватбата – единство и многообразие” беше поставено през 2008 година. Неговата основна цел е да представи етническото, религиозното и етнографското многообразие в България чрез възстановки на отделни моменти от сватбената обредност, изпълнени на фона на единствения музей под открито небе в България.

В досегашните седем издания (2008-2014 г.) са представени ритуали, характерни за етнографските групи балканджии, добруджанци, капанци, тракийци, родопчани, хърцои, шопи и др. Гостите на музея се запознават със специфичните особености на турски, гагаузки, гръцки, руски, арменски, каракачански, армънски и ромски сватби. Наблюдавани са възстановки на сватбени обреди на българите мюсюлмани от Чепинския край, на наследниците на банатските българи и др.

През настоящата година фестивалът става балкански благодарение на финансова подкрепа от програма "Култура” на Община Габрово.

 

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА

29 август (събота)

Извеждане на булка  -  НЧ "Христо Ботев 1898” с. Дъбене, област Стара Загора;

Сватбена обредност от гр. Ихтиман -  град Ихтиман, област София;

Традиционна румънска сватба Фолклорен ансамбъл за обичаи и традиции Роуа-Клошани, област Горж, Република Румъния;

Сватбен обичай "AHRET ÇİÇEĞİ" (Арет Чичеи) – Фолклорна танцова група към община Одрин, Република Турция; 

18.30 часа – шествие и концерт в Габрово – градинка "Глинени гърнета”;

 

30 август (неделя)

Кичене на уруглица от с. Бели мел, Монтанско – НЧ "П. К. Яворов – 1926”, с.Бели мел, област Монтана;

Сватбена обредност на хърцоите – НЧ "Познай себе си 1911” с. Ряхово, област Русе;

Сватбени обичаи от Банат и Косово - Културното дружество "Станко Паунович" , град  Панчево, Република Сърбия;

Водене на невестата на вода - Фолклорен ансамбъл "Китка" – село Истибаня от Република Македония.

 

< Sever.bg във Facebook >>

 


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57