Вход | Регистрация

"Габровски фокус" обединява творци от различни поколения в ДХС

Графики, рисунки и скулптури на габровски художници могат да бъдат разгледани до 15 март

"Габровски фокус" обединява творци от различни поколения в ДХС
ДХС

Габровските графици и скулптори и техните творби са тема на първата изложба от тазгодишния културен календар в Дома на хумора и сатирата. 58 графики и рисунки на 21 художници и 14 скулптури на 11 автори вече са изложени в експозицията "Габровски фокус" в зала 7 на ДХС.

Подбрани са произведения на автори от няколко поколения като: Божидар Ковачев, Тихомир Русинов и Пейчо Тодоров, както и интересните техники и сюжети, представени от по-младото поколение в лицето на Момчил Михайлов и Мария Коркинова.

Изложени са интересни творби на Йорданка Шиякова и Божидар Мечев, приказките на Богдан Фъртунов, любовните колажи на Иван Узунов, фигуралните композиции на Пламен Пенев, екслибрисите на Пенчо Пенчев, птиците на Роберто Йонков. Всички те могат да бъдат разгледани до 15 март.

14 пластики са включени в изложбата. Те са дело на най-известните габровски скулптори, утвърдени творци и носители на многобройни награди. Сред тях са и трима лауреати на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, представени с отличените си творби:

"Приказка за стълбата" на Георги Балабанов – лауреат на Голямата награда "Златният Езоп" през 2011 г.; "Габровски нрави" на Драгомила Дойкин – носител на наградата "Млад талант" на Лайънс клуб – Габрово през 2013 г.; "Двуглави птици" на Николай Цветанов – лауреат на Наградата на "Скални материали" АД – Русе за скулптура през 2015 г.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар