Вход | Регистрация

"Стършел" каца в Габрово

"Дом на хумора и сатирата" ни кани на Весел четвъртък

"Стършел" каца в Габрово
"Дом на хумора и сатирата" - Габрово

Редакцията на сатиричния вестник "Стършел" ще гостува в Габрово по случай премиерата на книгата "Карикатурна броеница. От Дембицки до Комарницки" на Йордан Попов - сатирик, дългогодишен главен редактор на вестника.

Срещата ще се проведе на 27 февруари в "Дом на хумора и сатирата" - Залата на жирафите на Весел четвъртък от 17:30 часа.

Попов ще представи на творци-сатирици и хумористи, любители на хумористичната и сатирична българска преса и ценители на хумора и сатирата моменти от историята на българския сатиричен печат от първите му прояви до днес.

Желаещите ще могат да се срещнат с автора, да получат автограф на книгата и да станат част от откровен разговор за хумора в политиката, живота, литературата и карикатурата. В срещата-диалог ще се включи и Михаил Вешим - главен редактор на "Стършел”.

"Броеницата..." е исторически преглед на сатирично-хумористичния печат в България. Текстът е така поднесен, че да се хареса както на взискателния познавач, така и на читател, който е запознат с карикатуристи и писатели от началото на миналия век, на колекционер на такива издания, а също и този, който само е чувал легенди за един или друг автор.

В книгата на Йордан Попов са отделени и страници за вестник "Стършел" от 1946 до наши дни.

Авторът разказва различни епизоди от делниците в редакцията. Място са намерили и житейските и творчески биографии на свързани с редакцията на изданието карикатуристи и сатирици. Верните читатели на вестника ще могат да погледна "отвътре" в четивото и да видят един по-различен образ от изградения в масовата представа.

Не са спестени и откровения като: "Тук е мястото да напомним, че главният редактор в онази система формално може да е сатирик, но в действителност е пълномощник на ЦК на БКП в партийно издание... Редколегията е консултативен орган, разбирай декорация от писатели и художници.” Въпроси като "При наличието на цензура и строг партиен контрол как се развива българската карикатура?" също не са спестени.

Редица карикатуристи от зората на демокрация, поместени във вестника, също са представени: Чавдар Николов, Йовчо Савов, Иван Кутузов, Ивайло Цветков, Маргарита Янчева и още, и още. Габровският карикатурист Христо Комарницки, световно признат, също е свързан със "Стършел" още от 80-те на миналия век. Познатият на габровци - Тодор Цонев още от рождението на Дома на хумора и сатирата, е определен за един от обновителите на карикатурата през 60-70-80 год. на ХХ век.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар