Вход | Регистрация

Греков: Добра реколта, въпреки дъждовете

Греков: Добра реколта, въпреки дъждовете
Снимка: Булфото

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков прогнозира добра реколта, въпреки необичайно продължителните валежи, които вече съсипаха посевите в редица региони на страната.

Днес Греков бе на посещение в Долна Оряховица, където даде символичен старт на жътвата. Той сподели, че за момента около 32 000 декара с пшеница и ечемик са съсипани в районите на Плевен, Стара Загора, Ямбол и Казанлък.

На всички пострадали ще бъдат съставени протоколи и ще им бъдат изплатени обезщетения.

На практика, от засетите около 11 млн. декара с пшеница, очакванията са да бъде прибрана около 5 млн. В хамбарите пък ще има около 800 000 тона ечемик.

Греков: Добра реколта, въпреки дъждоветеБулфото

Благодарение на валежите обаче се очаква бум на пролетните култури като слънчоглед и царевица. Добивите им може да бъдат по-добри от очакваното: "За разлика от есенните култури, пролетниците са в отлично състояние."

"Това че жътвата започва в дъждовен ден е добра поличба, но за да бъде успешна реколтата е необходимо много слънце през следващите седмици", заяви Греков.

Греков: Добра реколта, въпреки дъждоветеБулфото

Проф. Греков коментира още, че земеделието се нуждае от приемственост и не е важно кой е министър сега и кой ще дойде след него: "За една година е трудно да се говори за наследство, но сме направили не малко, за да може земеделските производители да почувстват, че работим за тях. Земеделието ще помогне на България да излезе от икономическата стагнация, затова секторът трябва да се развива и подпомага."

Греков: Добра реколта, въпреки дъждоветеБулфото

Всичко за твоя град и твоя регион - www.facebook.com/sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар