Вход | Регистрация

Правителството обяви война на сивия сектор - обновена

Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на среща по повод 100 години от производството на захар в "Захарни заводи"

Правителството обявява война на сивия сектор, обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при посещението си в "Захарни заводи" АД в Горна Оряховица по повод 100-годишнината от производството на захар в предприятието.

"Изключително важно е, бизнесът да усети подкрепата на държавата в борбата със сивия сектор. Оттук нататък тези, които се опитват на гърба на честните и достойните хора да печелят пари и не спазват закона няма да бъдат в нашия отбор. Нашият отбор са именно тези предприемачи, които плащат данъци, осигуровки и редовно плащат заплатите на служителите си.", категоричен бе Стойнев.

Той подчерта значителното подобряване на икономиката на страната ни през последните 7 месеца, въпреки тежкия период, през който сме преминали. По думите на енергийния министър въпреки съпротивата от страна на президента Плевнелиев за актуализация на бюджета и от страна на опозицията, правителството показва, че е коректен партньор на бизнеса и това, което прави е в правилната посока. Предприети са сериозни стъпки с цел облекчаване на режими и разплащане на забавено ДДС.

Правителството обяви война на сивия сектор - обновенаСевер.бг

Сред основните задачи на министерството най-важната ще е да се подобри бизнес климата, борбата с монополите, промени в сектор енергетика.

"Но също така трябва да пресечем и прекъснем нелоялната конкуренция. Не може предприятие като "Захарни заводи", което има над 700 работници и редовно им плаща заплати, осигуровки, социални стимули, да бъде мачкано от нелоялната конкуренция.", зави енергийният министър.

По думите на министъра енергийната сигурност на България минава през диверсификацията и проекта Южен поток. Крайно време е България да се възползва от географското си положение - построяването на газопровода и намаляването на транзитните такси, ще доведе до спад в цената на природния газ и на сигурност в доставките.

"България ще продължава да развива ядрена енергетика. В момента сме с вързани ръце за Белене, заради арбитражното дело и заради липсата на инвеститор. Но проектът за Белене не може да измести този за изграждането на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй”, каза още министър Стойнев.

Правителството обяви война на сивия сектор - обновенаСевер.бг

На събитието, освен специалните гости - министър Драгомир Стойнев, областният управител на Велико Търново Георги Рачев и кметът на града Добромир Добрев, присъстваха и изпълнителният-директор на предприятието Валентина Ралева, Георги Узунов, председател на Надзорния съвет и представител на 1600-те акционери в компания, Русе Данев, основен акционер в компанията и представители на ръководството.

Повече от 85 млн. лева са инвестициите в "Захарни заводи" през последните 13 години, коментира Руси Данев и допълни, че ръководството на компанията най-вече инвестира в живата сила и сивото вещество.

Правителството обяви война на сивия сектор - обновенаСевер.бг

В края на срещата министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев получи една от първите акции, издадени от "Българо-чехско акционерно дружество за захарна индустрия" през 1938 година, с пожелание всеки път, когато трябва да разрешава проблем, свързан с развитието на българската икономика, да поглежда към нея за кураж и енергия.

"Захарни заводи" пък получиха грамота от министъра за принос за развитието на икономиката в региона и страната.

Правителството обяви война на сивия сектор - обновенаСевер.бг

Правителството обяви война на сивия сектор - обновенаСевер.бг

В края домакините показаха на своите гости първия цех за производство на захар в завода.

Вижте още снимки от днешното събитие в нашата фотогалерия.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар