Вход | Регистрация

Предприемач прави авиоотряд за бедствия

Модерната авиобаза ще бъде в Горна Оряховица

Предприемач прави авиоотряд за бедствия
Снимка: Булфото

Създаване на модерна база, която да действа при бедствия и аварии обмисля авиаторът Ганчо Даскалов от Горна Оряховица. Той е председател на Съюза на селскостопанските авиооператори у нас и собственик на авиофирмите "Еър Конкорд" и "Фортуна Еър".

Средствата, необходими за подготвяне на Центъра за хуманитарна помощ, са изчислени около 30-40 млн. евро. Очакванията са те да дойдат чрез европроект, с какъвто Даскалов вече е кандидатствал. Намеренията му са с тях да финансира и и модерна медицинска база.

Въпреки, че вече има самолети и вертолети, сред които 5 нови и съвременни 5-местни американски хеликоптера, базирани на летището в железничарския град, предприемачът вънзамерява да осигури още 4-5 хубави двумоторни вертолета. Преди броени дни той е договорил купуването на нов вертолет "Агуста" за 2,8 млн. евро. Той ще бъде поръчков, изработен в специализиран завод в Милано.

Очаква се следващата година машината да бъде доставена. Нейната роля ще е да пренася по 1,2 тона химикали за торене на селскостопански посеви, за пръскане на култури и горски масиви срещу вредители. Освен това летателният апарат ще може да се използва за гасене на пожари, ще има медицинско оборудване за спасителни дейности и превозване на ранени.

Авиобосът предвижда и договаряне със застрахователи при спасителни акции. При тежка катастрофа вертолетът ще транспортира от мястото на инцидента пострадалия. Ще се оказва помощ и на наши сънародници при аварии и пътни произшествия в съседни държави. Освен това вертолетите ще могат да се ползват и за спешно транспортиране на органи за трансплантации от всяка точка на страната.

<< Sever.bg във Facebook >>"Труд"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар