Вход | Регистрация

"Захарните" приходи намалели!

Това показва консолидираният отчет на горнооряховското дружество

"Захарните" приходи намалели!
Снимка: Север.бг

Икономическата кризата май все още витае във въздуха у нас и всеки - голям или малък е зависим от нея. Не я ли преживяхме вече, как са другите страни и в какво губим ние? Това се пита всеки!

Загуба търпи и горнооряховското предприятие "Захарни заводи". И въпреки, че тя е намаляла в края на юни, приходите на дружеството също са се понижили през първото полугодие спрямо същия период на миналата година. Това показва консолидираният отчет на дружеството, в което са включени резултатите на дъщерните му фирми. "Захарни заводи" притежава завода "Захар", ТЕЦ "Горна Оряховица", "РМЗ Горна Оряховица", което се занимава с ремонт и производство на машинни елементи, пише "Капитал".

Компанията има спад в разходите, като значително е понижението при тези за материали – с 30% до 34.7 млн. лв. Увеличени са парите за горива и енергия, докато разходите за основните суровини са намалели, което прекъсва тенденцията от миналата година за ръст в похарчените пари за материали и суровини. В сравнение с първото полугодие на миналата година е нараснала  сумата за заплати и осигуровки, но за командировки е намаляла.

За миналата година "Захарни заводи" имаше близо 4 млн. лв. загуба, което е над двойно увеличение спрямо 2012 г., според консолидирания отчет. Приходите обаче бяха нараснали с над 10 млн. лв. благодарение на по-високи продажби, сочи справката.

Приходите от продажби на компанията са намалели с 21.6% през първото полугодие в сравнение със същото време на миналата година. Най-голям дял от продажбите заемат тези на продукция – 84% от общата сума. Детайлната справка показва, че продажбите на продукция силно са се увеличили – с над 75%, но за сметка на това тези от стоки са паднали повече от десет пъти. Ръст има и в продажбите на услуги, но те заемат по-малко от 2% от общия оборот.

Освен най-известния им продукт – кристалната захар, компанията произвежда още сладки изделия, опаковки, етилов спирт и фураж.

"Захарни заводи" е публично дружество и акциите му се търгуват на Българската фондова борса, но тъй като сделки с тях има рядко, книжата са регистрирани на алтернативния сегмент. Последната им цена е 2 лв. за акция.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикувамеДокладвай за нередност в статията
Добави коментар