Вход | Регистрация

Еменски каньон

1 от 3
Информация:

Недалеч от старопрестолния град Велико Търново се намира един приказен кът, който очарова любителите на придобиващия все по-широка популярност у нас екотуризъм. Става дума за каньона на река Негованка, чиито меандри се вият в подножието на отвесни каменни стени, обитавани от редки видове птици.

Тази прекрасна природна забележителност се намира почти в географския център на България. Именно Еменския каньон е основната атракция, която привлича туристите да се разходят по Негованската екопътека - първата, изградена в страната. Тя започва от пещерата на село Емен и завършва с приказно красивия водопад Момин скок.

В западната част на Търновските височини река Негованка, която е десен приток на Росица, образува живописен пролом, известен с името Еменски каньон. Над петдесетметровите отвеси, венци, ниши, сводове, водопади и пещери са изненадваща гледка за равнинния терен, сред който се намира каньонът на реката.

През 1980 г. Еменският каньон е обявен за защитена територия. От местата, предвидени за пикник, се открива прекрасна гледка към долината. Каньонът завършва при вече споменатия водопад Момин скок, висок 10 м. Под него се образува красив вир, който често се използва за плаж.

Каньонът на река Негованка, заедно с едноименното езеро, попада в землищата на селата Михалци и Емен. Общата му дължина е 2 км. Той започва непосредствено след крайните къщи на село Емен и продължава в североизточна посока. Самият каньон е дълъг 950 метра, като по-голямата и атрактивна част е в Михалското землище.

В началото на пролома се разкрива входът на Еменската пещера, свързана с повърхността чрез естествен вход и асансьорна шахта. Неголямото по площ и обем езеро Негованка е своеобразна допълнителна атракция към каньона, тъй като гледано от много позиции, то изглежда като планинско езеро, разположено в закътана, гориста, дълбоко всечена котловина, заобиколена със скални венци.

Може би най-привлекателна за туристите е най-тясната фуниевидна част на Еменския каньон. Пред погледа се редуват прагове, водопади, еворзионни котли и отвесни до 80 метра височина скали. Този участък завършва с красивия водопад Момин скок, за произхода на чието име народът разказва зловеща легенда. Според нея по време на османското владичество няколко девойки от близкото село Емен, бягащи от турска орда, се хвърлили от надвесената над водопада скала, жертвайки живота, за да спасят честта си.Добави коментар